EESTI    ENGLISH    SUOMI    RUSSKI
ETS   ETS   ETS

ETSi juhatuse liikmetelt ilmus arvamuslugu Postimehes

17.06.2017

http://arvamus.postimees.ee/4147645/vastukaja-veel-kord-gluteenist-ja-selle-talumatusest

Gluteenivaba kaubamärgi ümarlauad kaubanduskettide ja tootjate esindajatega

07.06.2017

Tänu Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsioatsiooni (AOECS) toetusfondile, mis on mõeldud väikestele liikmesseltsidele, oli meil võimalus aasta alguses esitleda taotlus gluteenivaba kaubamärgi ja Euroopa Litsenseerimissüsteemi (ELS) tuntust edendavatele projektidele. „ELS projekti“ raames toimus ka kaks ümarlauda, millest üks oli suunatud kaubanduskettide esindajatele ja teine Eesti tootjatele.

23. mail toimus EPIK saalis ümarlaud kaubanduskettide esindajatele. ETS-i esindasid juhatuse liige Riin Jõgi ja kaubamärgi kontaktisik Katre Trofimov. Kaubanduskettidest olid esindatud Tallinna Kaubamaja, Rimi ja Selver. Riin Jõgi rääkis tsöliaakiast ja sellest, miks on meie jaoks vajalik gluteenivaba toit ning mis erinevus on GV kaubamärgiga ja kaubamärgita toodetel. Oluline oli, et sai selgitatud ristsaastumise ohust ja analüüside vajalikkusest ning nende nõudmisest tootjatelt. Kauba märgistamise vajalikkusest kauplustes ja, kus peaks kaup riiulitel asetsema jne. Katre Trofimov rääkis, mis on GV kaubamärk, selle ajaloost ning kuidas teada, kas tegemist on õige või tootja enda poolt lisatud kaubamärgiga. 

30.mail toimus Tallinna Puuetega Inimeste Kojas ümarlaud gluteenivabade toodete tootjatele, kus esindasid Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse esimees Aive Antson ja gluteenivaba tootmise ja kaubamärgi kontaktisik Katre Trofimov. Kohal oli ka ELS Standardit auditeerima hakkava sertifitseerimisettevõtte Bureau Veritas Estonia sertifitseerimise juhataja Andro Kivistik ning RemedyWay OÜ, Tõrvaaugu Mahe Talu OÜ, Pagaripoisid OÜ ja Priileib OÜ esindajad.

Ümarlaual tegi Aive Antson lühitutvustuse seltsist ja põhirõhk oli haiguse olemuse selgitamisel, et tootjad saaksid aru, miks on vaja gluteenivaba tootmise juures olla väga tähelepanelik ning jälgida selleks ettenähtud reegleid. Katre Trofimov selgitas gluteenivaba kaubamärgi ajalugu, põhjuseid, miks seda kasutada ning rääkis selle taotlemise protsessist. Ümarlaua osas toimus aktiivne arutelu tootmishoonete auditeerimise nõudmiste ja kaubamärgi taotlemise osas.

Loodame, et ümarlaudade tulemusena suureneb meie kaubanduskettides olevate gluteenivaba kaubamärgiga toodete arv, sest kaubandusettevõtted teavad kelle jaoks need tooted vajalikud on ning, et sel aastal saaksime juba pidulikult sõlmida esimese Eesti tootjaga litsentsilepingu ja ulatada üle ametlikud registreerimisnumbrid gluteenivaba kaubamärgiga toodetele.

Eesti Tsöliaakia Selts

ETS-i suvepäevad toimuvad Soomes 21.- 23. juuli 2017

06.06.2017

Suvelaagri kutse 2017

Tsöliaakiahaigete nõustamine

29.05.2017

Seltsi üheks prioriteetseks tegevuseks on kõikide huviliste nõustamine tsöliaakia ja gluteenivaba dieedi alal. Kõik gluteeniga seonduv on ühiskonnas palju kõneainet tekitanud ning sageli on edastatav info poolik või lausa vale. Seetõttu on väga oluline, et kõik huvilised pöörduksid otse seltsi nõustajate poole. Igas maakonnas on oma kontaktisik, kes huvilisi hea meelega aitavad. Nõustatakse nii telefoni kui meili teel, vajadusel ka kohtutakse. Mitmed pöördumised on olnud seotud muredega, kus inimesed ei ole abi saanud arstidelt ning nüüd on iseseisvalt jõudnud järeldusele, et probleemide põhjuseks võib olla gluteen. Seltsi nõustajad on julgustanud inimesi arsti poole pöörduma ning pannud neile südamele, et enne tsöliaakia diagnoosi kinnitamist/välistamist ei tohi pidada gluteenivaba dieeti.
Tallinnas, Eesti Puuetega Inimeste Koja majas, on seltsil oma kabinet, kus huvilisi nõustab tsöliaakiahaige lapse ema Kaja Schumann. 2016. aastal külastas kabinetti 4 inimest. Nendest 3 said kabineti kohta info internetist ning üks oma arstilt. Põhilised mured olid pöördujatel seotud gluteenivabade toiduainete ja toitumisega.

ETS-i liige esineb 9. juunil Free From Food EXPO’l Barcelonas

26.05.2017

Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse liige, Katre Trofimov, kutsuti Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsiooni (AOECS) poolt esinema 8-9. juuni 2017 Barcelonas toimuvale Free From Food Expo’le, et rääkida gluteenivabade toodete turusituatsioonist ja nende litsentseerimisest Eestis ning Põhja- ja Baltimaades.

Tegemist on rahvusvahelise B2B sektorile suunatud funktsionaalse ja eritoidu messiga, kus lisaks tavalisele messiosale toimub ka mõlemal päeval konverents, mille põhirõhk on laktoosivabal, gluteenivabal ning muudel eridieetidega seotud teemadel. Kohal on erinevate riikide tootjad ja edasimüüjad.

Katre Trofimov esineb 9.juunil kell 16:00-16:25 „Free From Functional Food Theatre“ konverentsi saalis.

Terve konverentsikava leiate siit:  www.freefromfoodexpo.com/conference-program

Juhul, kui meie koostööpartnerite seas on kedagi, kes on messile minemas ning sooviks saada tasuta messikutset, siis palun võtke ühendust katre@tsoliaakia.ee

Itaalia Tsöliaakia Seltsi mobiiliäpp GVde toitude, jookide ja söögikohtade kohta

18.05.2017

Mobiiliäpist „AIC Mobile“ leiab:
- Itaalias müüdavate gluteenivabade toidu ja joogi nimekirja, milles on üle 20 000 toote
- kõik Itaalia Tsöliaakia Seltsi „Eating Out“ programmiga liitunud ja kontrollitud söögikoha (restoranid, jäätisekohvikud, hotellid jne) mille tunneb tänaval ringi käies ära järgmise tähise järgi söögikoha uksel või menüüs.

- valiku gluteenivabadest poodidest

Mobiiliäpp on allalaetav tasuta ning selleks ei pea olema Itaalia seltsi liige. Tuleb minna vaid järgmisele lingile ning end registreerida: www.celiachia.it/res/account/registrazione.aspx

Registreerimisväljasid täites tuleb jälgida „*Foreign users“ tingimusi:
- Province: lahtrisse valida „EE“
- CAP: lahtrisse kirjutada lihtsalt 5 numbrit
* Foreign users: This registration is for free and it is needed to use the free Application for smartphone (Android, iOS and Windows - only base version) AIC Mobile, with our Food & Drink Directory, the list of venues joining our Eating Out program (restaurants, ice cream parlours, hotels, …) and the list of gluten-free shops. Please select the “EE” choice in the field Province and simply write any five-number code in the field CAP. For any further inquiry or problem, please contact segreteria@celiachia.it or +39 010 2510016 All data will be managed with respect to the Italian law on privacy and not given to third parts.

Tsöliaakia infopäev-mess Tartus

18.05.2017

6. mail 2017 toimus esmakordselt Tartus tsöliaakiat kajastav infopäev-mess. Üritus toimus Dorpat hotellis ning selle eesmärgiks oli erinevate sihtgruppide teadlikkuse tõstmine. Konverentsil esinesid seltsi juhatuse liikmed Katre Trofimov ja Aive Antson ning Tartu Ülikooli Kliinikumi gastroenteroloog dr. Karin Kull. Pärast infopäeva toimus mess, kus oma tooteid esitlesid ja müüsid Looduspere OÜ, Oriola Estonia OÜ, Via Naturale OÜ, Pull Punt Group OÜ ja Siwira Trading OÜ. Üritusel osales ligi 70 osalejat - nende seas olid tsöliaakiahaiged ja nende lähedased, kaubandus- ja toitlustussektori esindajad, Veterinaar- ja Toiduameti töötajad ning teisedki huvilised.
Tagasiside koguti kirjalikult ning osalejate sõnul oli üritus korraldatud professionaalselt: vastuvõttu nimetati ülilahkeks, kohvilauda külluslikuks, ruume kenadeks ning üldist suhtumist sõbralikuks ning mõistvaks. Infopäeva ettekandeid hinnati sisukateks ning inforohketeks. Samuti kiideti messil osalenud firmade head gluteenivabade toodete sortimenti ning messi hindasid.

Sellised infopäevad – messid on väga olulised gluteenivaba dieedi vajajatele, kuna:
• suureneb inimeste teadlikkus oma haigusest ja menüüst
• saab suhelda teiste „saatusekaaslastega“
• saab tutvuda toiduainete tootjatega ning osta tooteid messi hindadega.
Ürituse peakorraldajaks oli Kaja Schumann, töögruppi kuulusid ka Merle Maisla ning Signe Keerd, fotograafiks oli Elina Poll-Riives. Üritust finantseerisid OÜ Mentli, TULI Catering, Balticovo AS, Fria Bröd AB, Aivil Transport OÜ, Nyimage OÜ, Unimak Grupp OÜ ja Eesti Tsöliaakia Selts.

16.05.2017 16. mail on rahvusvaheline tsöliaakiapäev


Arhiiv