Mis on toitlustusasutuste tunnustamise süsteem?

Erinevad Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsioatsiooni (AOECS) liikmesseltsid tunnustavad oma riikides toitlustusasutusi, kes pakuvad korrektsetel tingimustel gluteenivaba toitu, et muuta kergemaks tsöliaakiahaigete väljas söömist. Sellise tunnustamise eesmärgiks on luua nimekiri usaldusväärsetest toitlustusasutustest, kes on läbinud vastavad koolitused ja kes järgivad kindlaid reegleid, et vältida oma tootmises ristsaastumist gluteeniga.

Tunnustuse süsteemis osalemise avalduse saavad esitada järgmised toitlustust pakkuvad asutused:

  • Restoranid, pitsabaarid, pubid, kohvikud, jm toitlustust pakkuvad söögikohad;
  • Hotellid, B&B, hostelid jne;
  • Pagarikojad ja teised kaupa kaasa müüvad tootmised;
  • Haiglad, laevad, suvelaagrid, kes pakuvad oma külastajatele süüa.

2017. aasta septembris toimunud AOECS-i üldkoosolekul võeti vastu otsus luua tulevikuks ühine AOECS-i toitlustusasutuste tunnustamise süsteem koos ühise tähise ja reeglistikuga, et harmoniseerida tunnustuse väljaandmise kvaliteednõudeid kõikides riikides ja tagada tsöliaakiahaigetele igal pool Euroopas sama kvaliteediga väljas söömise võimalus. 2018. aasta lõpuks loodetakse süsteem AOECSi liikmete poolt kinnitada ning juba 2019. aasta esimeses kvartalis peaks avanema riiklikel tsöliaakia seltsidel võimalus alustada antud süsteemi alusel tunnustamisega. Eesti Tsöliaakia Selts liitub üle-euroopalise AOECSi restoranide tunnustamise süsteemiga.

Hetkel on igas riigis oma kujundusega tunnusmärk:

Toitlustustusasutuste tunnustamise süsteemi logod erinevates riikides