Eesti Tsöliaakia Selts viis 2021 sügisel läbi toodete hinnavõrdluse analüüsi, kus võrreldi tava- ja gluteenivabade toodete keskmise hinna erinevust.
Tulemused on jahmatavad, sest gluteenivabad toiduained on 1,7 – 7 korda kallimad!

Selles tulenevalt on tsöliaakiahaige ostukorv märgatavalt kallim tavatoodetega ostukorvist ning kuna tsöliaatiku ainus ravi on range eluaegne gluteenivaba dieet, siis on ta kohustatud kallemaid tooteid oma tervise huvides tarbima. Kui tsöliaakiahaige peab gluteenivaba dieeti, siis tema peensool terveneb ja haigussümptomid taanduvad. Dieet on eluaegne, sest ka imeväikesel gluteeni tarvitamisel kahjustub tsöliaatiku peensool.

Gluteenivaba kaup on tavatoodetest oluliselt kallim just oma erilise tootmisprotsessi tõttu. Gluteenivabad teraviljad peavad olema kasvatatud, koristatud, kuivatatud ja jahvatatud erinõuete järgi ning samamoodi peavad olema valmistatud ka gluteenivabad tooted. Seetõttu on oluline tarbida vaid “gluteenivaba” kirja või lisagarantii tähisena ametlikku gluteenivaba kaubamärki kandvaid teraviljatooteid, et olla kindel nende puhtuses.

Lisaks toote valmistamise protsesside nõuetele muudab gluteenivabade toodete hinna kallimaks ka tootjate poolt tehtav tootearendus, sest gluteenivabade toiduainete omadused ei ole samad mis gluteeni sisaldavate puhul ning seda eriti pagaritoodete puhul.

uuendatud 05.07.2022