„Tsöliaakiahaige meelespea“ on saadaval ka paberkandjal. Soovitame küsida oma gastroenteroloogilt või ETS-lt.

  1. Kontrolli luutihedust!
  2. Ravimid võivad sisaldada gluteeni ja laktoosi. Loe infolehte!
  3. Toiduainete või jookide pakenditelt on vajalik kindlasti lugeda täpset koostist, et otsustada nende sobivust tsöliaakiahaigeile
  4. Keelatud teraviljade kahtluse korral jäta pigem toiduaine ostmata. Erilist tähelepanu pööra toiduainetele nagu tärklis, linnased, linnasejahu jm taoline
  5. Vajaduse korral tuleks tsöliaakiahaigel toitlustuskohtades täpset toidu ja joogi koostise infot küsida, nt majonees, puljongikuubikud võivad sisaldada nisujahu
  6. Gluteenivaba märgistuseta gluteenivabad jahud (tatar, riis) ja helbed võivad töötlemise käigus olla saastatud gluteeniga
  7. Gluteenivabu toiduaineid on võimalik osta suuremate kaupluste tervise- ja tavatoodete riiulitelt
  8. Vitamiinide ja mineraalide võimaliku vaeguse vältimiseks peaks tsöliaakiahaige toituma tervislikult, s.h sööma köögivilju, marju ja puuvilju, vajadusel tarbi lisaks mineraalaineid ja vitamiine
  9. Söök tuleks teha eraldi nõudes vältimaks kokkupuudet tsöliaakiahaigele keelatud toiduainetega. Kui see pole võimalik, siis valmista gluteenivaba menüü alati enne teiste sööki
  10. Ära hoia gluteenivaba leiba koos rukkileivaga! Leivale peaks olema eraldi lõikelaud ning röster