Avaldatud: 21 jaanuar, 2024

16. jaanuaril koolitasid seltsi koolitajad Küllike Põlma ja Aive Antson toitumisnõustajaid ja –terapeute. Eesti Tsöliaakia Selts peab koostööd selle sihtgrupiga väga oluliseks, sest sageli on just toitumisnõustaja või -terapeut see, kes äsja diagnoosi saanud tsöliaakiaga inimest toetab.
Selts tegutseb jätkuvalt selle nimel, et tsöliaakiaga inimeste toitumisnõustamine oleks integreeritud riigi tervishoiusüsteemi ning äsja diagnoosi saanu saaks riigi poolt vähemalt kaks tasuta nõustamist. Erinevalt Euroopa muudest riikidest täna see veel Eestis nii ei ole.

Ootused toitumisnõustajatele – ja terapeutidele

Virtuaalsel koolitusel osales üle 20 inimese ning käsitletavateks teemadeks olid tsöliaakia ja
gluteenivaba toitumine. Koolitusel sõnastati ka seltsi poolsed ootused toitumisnõustajatele ja
– terapeutidele:
● Oluline on märgata ja ära tunda (toidupäeviku/ankeedi ning nõustamisel esitatud
kaebuste põhjal) tsöliaakia klassikalisi sümptomeid.
● Tsöliaakiat on võimalik diagnoosida seroloogilise sõeltesti ehk vereproovi ja
biopsiaga.
● Enne tsöliaakia välistamist ei tohi soovitada gluteenivaba toitumist. Vastasel korral
peensool taastub ning siis jääb selgusetuks, kas inimesel on tsöliaakia või mitte.
● Kui inimene on juba olnud gluteenivabal dieedil, siis selgitada, et enne tsöliaakia
diagnoosimist tuleb tal tarbida vähemalt kaheksa nädala vältel gluteeni sisaldavat
toitu.
● Aidata kliendil teha tervist toetavaid toiduvalikuid ja võimalusel teha kliendiga poetiir
või näidata talle gluteenivabade toodete pakendeid vms.
● Äsja diagnoosi saanud tsöliaakiaga inimesele tuletada meelde ka laktoosi vältimise
vajalikkust.
● Selgitada kõikidele tsöliaakiaga inimestele range guteenivaba toitumise tähtsust.
● Suunata tsöliaakiaga inimesi ja nende lähedasi Eesti Tsöliaakia Seltsiga suhtlema.

Koolituse organiseeris Küllike Põlma, kes on ka ise toitumisnõustaja ning läbib hetkel
toitumisterapeudi õpet. Ta rõhutas koolitusel, et toitumisnõustamises tehtavad toidutalumatuse
testid ei näita ei tsöliaakiat ega mittetsöliaakia gluteenitundlikkust.

Koolitusel tutvustati ka uusi termineid

Koolitus toimus Eesti Keele Instituudi terminitöö populariseerimise projekti raames ja seega
tutvustati ka uusi tsöliaakia ja gluteenivaba toitumisega seotud termineid. On väga oluline, et
ka toitumisnõustajad ja – terapeudid oma töös kasutaksid korrektseid definitsioone ja
väljendeid.

Arhiiv