Olulisemad projektid 2018

ELS Projekt

2018 a. aasta esimesel poolel õnnestus meil raha taotleda Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsioonist, kus oli ellu kutsustud gluteenivaba kaubamärgi alase teadlikkuse tõstmisega seotud projekt. Projekti eelarve oli 8979.60.

Projekti jooksul teostunud tegevused olid järgmised:

  1. Videod erinevatele sihtgruppidele
  1. Kolm ümarlauda Pärnus, Tallinnas ja Tartus HoReCa sektori esindajatele.
  2. Elektroonilised ja paberkandjal HoReCa infovoldikud nii eesti kui vene keeles – https://tsoliaakia.ee/infomaterjal/horeca-infomaterjal/
  3. Kordustrükk kaubamärgialasest tsöliaakiahaige infovoldikust – https://tsoliaakia.ee/infomaterjal/jalgi-gv-kaubamarki/
  4. Euroleib AS sõlmis 01.09.2018 ELS projektiga rahastatud kaubamärgi litsentsilepingu oma 4-le gluteenivabale tootele – https://tsoliaakia.ee/wp-content/uploads/2018/09/Euroleib-registreeritud-tooted-2018.pdf
  5. Artiklid ajakirjanduses: Kodutohter, Toit ja Trend, Oma Maitse (koos bänneriga veebis), Tervispluss, Naisteleht – https://tsoliaakia.ee/meedias/tsoliaakiast-ja-gluteenivabast-toitumisest/

Tsöliaakia infopäev-mess Pärnus

10.02.2018 toimus järjekorras juba kolmas infopäev–mess ja seekord oli sihtkohaks Pärnu. Üritus toimus Pärnu Keskraamatukogu saalides ning selle eesmärgiks oli erinevate sihtgruppide teadlikkuse tõstmine. Eesti Tsöliaakia Seltsi tutvustas seltsi juhatuse liige Riin Jõgi. Gastroenteroloog dr Karin Kull esines loenguga „Mis haigus on tsöliaakia?“ ja funktsionaalse toitumise nõustaja Maire Vesingi esines ettekandega „ Tervislik ja mitmekesine toitumine gluteenivabalt“. Pärast infopäeva toimus mess, kus oma tooteid esitlesid ja müüsid Siwira Trading OÜ, Raisio Eesti OÜ, Albero Verde OÜ, Oriola Estonia OÜ, Dammen Grupp OÜ, Looduse Abi OÜ, Vilandra UAB ja Tõrvaaugu Mahe talu. Üritusel osales ligi 100 osalejat – nende seas olid tsöliaakiahaiged ja nende lähedased, kaubandus-ja toitlustussektori esindajad, meditsiini töötajad ning teised huvilised.
Tagasiside koguti kirjalikult ning osalejate sõnul oli üritus korraldatud väga hästi ja läbimõeldult (juhendamine, tee- ja kohvilaud läbimõeldud).
Sellised infopäevad-messid on väga olulised gluteenivaba dieedi vajajatele sest:
• suureneb inimeste teadlikkus oma haigusest ja menüüst
• saab suhelda teiste „saatusekaaslastega“
• saab tutvuda toiduainete tootjatega ning osta tooteid messi          hindadega
Ürituse peakorraldajaks oli Kaja Schumann, töögruppi kuulusid Merle Maisla ning Signe Keerd, fotograafiks oli Sigrit Keerd. Üritust aitasid finantseerida Fria Brod AB, Bureau Veritas Eesti OÜ, D.T.L. Consumer Products Eesti, OY Moilas GF Ltd.

Pagar-kondiitri eriala õpilaste koolitamine Tallinna Teeninduskoolis

Eesti Tsöliaakia Selts tegi Tallinna Teeninduskoolile ettepaneku pagar-kondiitrite õppekavva lisada valikaine „Gluteenivabad küpsetised“. Ettepanek võeti vastu ning sellel õppeaastal õppisid  gluteenivaba küpsetamisega seonduvat kõik esimeste kursuste pagar-kondiitrid. Nende hulgas olid põhikooli ja gümnaasiumi eesti ning vene keele baasil õppijad – kokku ligi 100 inimest. Toimusid teoreetilised ja praktilised tunnid, õpetajateks olid Riin Jõgi, Katre Trofimov, Sigrit Keerd, Tea Vallimäe ja Aive Antson. Teadmiste kinnistamiseks koostasid õpilased teooriatundide raames iseseisva töö ja läbisid testi. Praktiliste tundide raames küpsetati nii magusaid kui soolaseid küpsetisi gluteenivaba kaubamärki kandvatest jahudest. Tagasisidet koguti nii suuliselt kui kirjalikult. Õpilaste sõnul teavad nad nüüd, mida tähendavad tsöliaakia, gluteenivaba dieet ja gluteenivaba kaubamärk, samuti oskavad nad edaspidi oma praktika- ja töökohtades rakendada gluteenivabade küpsetiste valmistamise põhimõtteid.

Projektid 2017

Tsöliaakia infopäev-mess Tartus

6. mail 2017 toimus esmakordselt Tartus tsöliaakiat kajastav infopäev-mess. Üritus toimus Dorpat hotellis ning selle eesmärgiks oli erinevate sihtgruppide teadlikkuse tõstmine. Konverentsil esinesid seltsi juhatuse liikmed Katre Trofimov ja Aive Antson ning Tartu Ülikooli Kliinikumi gastroenteroloog dr Karin Kull. Pärast infopäeva toimus mess, kus oma tooteid esitlesid ja müüsid Looduspere OÜ, Oriola Estonia OÜ, Via Naturale OÜ, Pull Punt Group OÜ ja Siwira Trading OÜ. Üritusel osales ligi 70 osalejat – nende seas olid tsöliaakiahaiged ja nende lähedased, kaubandus- ja toitlustussektori esindajad, Veterinaar- ja Toiduameti töötajad ning teisedki huvilised.
Tagasiside koguti kirjalikult ning osalejate sõnul oli üritus korraldatud professionaalselt: vastuvõttu nimetati ülilahkeks, kohvilauda külluslikuks, ruume kenadeks ning üldist suhtumist sõbralikuks ning mõistvaks. Infopäeva ettekandeid hinnati sisukateks ning inforohketeks. Samuti kiideti messil osalenud firmade head gluteenivabade toodete sortimenti.

Sellised infopäevad-messid on väga olulised gluteenivaba dieedi vajajatele, kuna:

  • suureneb inimeste teadlikkus oma haigusest ja menüüst
  • saab suhelda teiste „saatusekaaslastega“
  • saab tutvuda toiduainete tootjatega ning osta tooteid messi hindadega

Ürituse peakorraldajaks oli Kaja Schumann, töögruppi kuulusid Merle Maisla ning Signe Keerd, fotograafiks oli Elina Poll-Riives. Üritust finantseerisid OÜ Mentli, TULI Catering, Balticovo AS, Fria Bröd AB, Aivil Transport OÜ, Nyimage OÜ, Unimak Grupp OÜ ja Eesti Tsöliaakia Selts.

Gluteenivaba kaubamärgi edendamine

2017 aasta alguses avanes Eesti Tsöliaakia Seltsil võimalus taotleda projektiraha katusorganisatsiooni Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsiooni fondist. Selle kaudu eraldatakse gluteenivaba kaubamärgiga seotud tegevuste jaoks toetusi väikestele liikmesseltsidele, kes on liitunud gluteenivaba kaubamärgi Euroopa Litsentseerimise Süsteemiga.

Projekt teostus jaanuarist kuni maini 2017 ning selle käigus toimusid järgmised tegevused:

  • gluteenivaba kaubamärgi reklaam hüüdlausega „Jälgi gluteenivba märki!“, mida reklaamisime Facebooki kaudu
  • reklaamid ja/või artiklid gluteenivaba kaubamärgi tutvustamiseks järgmistes väljaannetes – „Hooaeg“, „Kodutohter“, „TervisPluss“, „Terviseleht“. Artiklite autoriteks olid Katre Trofimov ja Aive Antson
  • gluteenivaba kaubamärgi roll-up bänner
  • infovoldikud tsöliaakiahaigetele. Arstide kontaktisik Signe Keerd on Eesti suuremate meditsiiniasutuste gastroenteroloogidele ja perearstidele edastanud infovoldikud eesmärgiga, et arstid jagaksid need edasi sihtgrupile. Infovoldikuid jagatakse huvilistele seltsi üritustel ja nõustamiskabinetis
  • infovoldikud tootjatele. Kõikidel gluteenivabade toiduainete tootmisega tegelevatel ettevõtetel on seda võimalik küsida Eesti Tsöliaakia Seltsist
  • ümaralaud gluteenivaba kaubamärgi tutvustamiseks toiduainete tootjatele. Toimus 30. mail Tallinna Puuetega Inimeste Kojas, seltsi esindasid juhatuse esimees Aive Antson ja kaubamärgi kontaktisik Katre Trofimov. Kohal oli ka ELS Standardit auditeerima hakkava sertifitseerimisettevõtte Bureau Veritas Estonia sertifitseerimise juhataja Andro Kivistik ning RemedyWay OÜ, Tõrvaaugu Mahe Talu OÜ, Pagaripoisid OÜ ja Priileib OÜ esindajad. Katre Trofimov selgitas gluteenivaba kaubamärgi ajalugu, põhjuseid, miks seda kasutada ning rääkis selle taotlemise protsessist. Ümarlaua osas toimus aktiivne arutelu tootmishoonete auditeerimise nõudmiste ja kaubamärgi taotlemise osas
  • ümaralaud gluteenivaba kaubamärgi tutvustamiseks kaubanduskettidele. Toimus 23. mail Eesti Puuetega Inimeste Koja saalis, seltsi esindasid kaubanduskettide kontaktisik Riin Jõgi ja kaubamärgi kontaktisik Katre Trofimov. Kaubanduskettidest olid esindatud Tallinna Kaubamaja, Rimi ja Selver. Kaubanduskettidele selgitati kaubamärgiga gluteenivabade toodete olulisust ja seda miks on vajalik antud tähist kandvaid tooteid meie poelettidele müügile võtta. Lisaks arutleti kauba väljapaneku olulistest nüanssidest gluteenivabade toodete puhul

Projektid 2016

Toimus esimene tsöliaakia konverents-mess „Tsöliaakia – kogu organismi haarav haigus“

30. aprillil 2016 toimus Eestis esmakordselt tsöliaakiat kajastav konverents-mess “Tsöliaakia – kogu organismi haarav haigus”. Üritus toimus ühepäevasena Tallink Spa hotellis ning selle eesmärgiks oli erinevate sihtgruppide teadlikkuse tõstmine. Konverentsil esinesid seltsi juhatuse liikmed Riin Jõgi, Katre Trofimov ja Aive Antson, Eesti Gastroenteroloogide Seltsi juhatuse liige dr Riina Salupere, Soome Tsöliaakia Seltsi psühholoog Hanna Herno ja Raisio Eesti AS müügijuht Aivar Tooma. Pärast konverentsi toimus mess, kus oma tooteid esitlesid ja müüsid nii Eesti kui välismaised gluteenivabade toodete tootjad: Looduspere, Marta Pagar, Semper, Dr Schär, Provena, Probios, Balticovo, YumEarth. Soovijatel oli võimalus osta ka gluteenivaba kosmeetikat ja toidulisandeid brändidelt Formula Vitale, Valioravinto ja BioNike, kuigi otsest näidustust tsöliaakiahaigetel nende kasutuseks pole. Üritusel oli ligi 200 osalejat koos tsöliaakiahaigete, kaubandus- ja toitlustussektori esindajate, Haigekassa ning Veterinaar- ja Toiduameti esindajate, kokavaldkonna õpetajate, toitumisnõustajate, arstite ning teiste huvilistega.
Tagasiside koguti osalejatelt kirjalikult ning seal toodud ettepanekud on abiks järgmiste sarnaste ürituste korraldamisel. Tagasiside ankeedi täitis ära 102 osalejat, kes olid ürituse teemade, korralduse ja messil esindatud firmadega üldiselt rahul. Toodi ära, et konverentsi ettekanded olid väga informatiivsed, ülevaatlikud, konkreetsed, professionaalsed ja hästi ette kantud. Konverentsi peeti mitmekülgseks ja väga harivaks. Samuti oldi rahul messil esindatud ettevõtetega – valik oli mitmekülgne ja leiti palju uusi tooteid. Külastajatele meeldis, et tooteid sai maitsta ja tootjatega suhelda. Tagasisides toodi välja ka jätkuvalt tsöliakiahaigete jaoks lahendamata probleem – erinevalt teistest Euroopa riikidest ei saa Eestis elavad tsöliaakihaiged riiklikke toetusi kallite gluteenivabade toodete ostmiseks. Tagasisidet koguti kirjalikult ka messil osalenud ettevõtetelt ja samuti said osalejad anda hinnangu gluteenivabade toodete sortimendi valikule kaubandusettevõtetes ning teha ettepanekuid gluteenivabade toodete sortimendi parendamiseks.
Ürituse korraldajateks olid seltsi liikmed Merle Maisla, Kaja Schumann, Signe Keerd, Aive Antson, Riin Jõgi ja Katre Trofimov. Ürituse moderaatoriks oli Peeter Veltmann, video tegi Eva Hindremäe ja fotograafiks oli Elina Poll-Riives. Üritust finantseerisid Fria Bröd AB, Raisio Eesti AS, Oriola AS, D.T.L. Consumer Products AS, Interaltus OÜ, Allium Upi OÜ, Looduspere OÜ, Bionoria OÜ, Probios s.r.l., Balticovo A/S, Dr Schär AG/SPA, Bureau Veritas Eesti OÜ, Aivil Transport OÜ, Hasartmängumaksu Nõukogu ja Eesti Tsöliaakia Selts.

Tsöliaakiahaigete nõustamine

Seltsi üheks prioriteetseks tegevuseks on kõikide huviliste nõustamine tsöliaakia ja gluteenivaba dieedi alal. Kõik gluteeniga seonduv on ühiskonnas palju kõneainet tekitanud ning sageli on edastatav info poolik või lausa vale. Seetõttu on väga oluline, et kõik huvilised pöörduksid otse seltsi nõustajate poole. Igas maakonnas on oma kontaktisik, kes huvilisi hea meelega aitavad. Nõustatakse nii telefoni kui meili teel, vajadusel ka kohtutakse. Mitmed pöördumised on olnud seotud muredega, kus inimesed ei ole abi saanud arstidelt ning nüüd on iseseisvalt jõudnud järeldusele, et probleemide põhjuseks võib olla gluteen. Seltsi nõustajad on julgustanud inimesi arsti poole pöörduma ning pannud neile südamele, et enne tsöliaakia diagnoosi kinnitamist/välistamist ei tohi pidada gluteenivaba dieeti.
Tallinnas, Eesti Puuetega Inimeste Koja majas, on seltsil oma kabinet, kus huvilisi nõustab tsöliaakiahaige lapse ema Kaja Schumann. 2016. aastal külastas kabinetti 4 inimest. Nendest 3 said kabineti kohta info internetist ning üks oma arstilt. Põhilised mured olid pöördujatel seotud gluteenivabade toiduainete ja toitumisega.

Projektid 2015

Projekt „Toiduainete testimine“

Seltsile on tulnud mitmeid teateid tatrakruubi kohta, mille pakendites on lisaks tatrale olnud erinevaid meile keelatud teravilju. Et olla kindel, kas gluteenivabad teraviljad on meile ikka ohutud, siis ostis seltsi juhatus seitse erinevat toodet ning lasi teha neile katseprotokollid gluteeni sisalduse määramiseks. Katseprotokollide tulemustest selgus, et detsembris 2015 ostetud tatar (Haljas ja Veski-Mati) on meile ohutud. Samas Heleni tatrahelbed ületasid lubatud gluteenisisalduse mitu korda (sisaldavad gluteeni 173 mg/kg kohta). Ka Haljas hirsihelbed ületasid meie lubatud lubatud gluteeni määra (sisaldasid gluteeni 30 mg/kg kohta). Tsöliaakiahaigete jaoks puhas ei ole ka Baltixi hirss, mis sisaldas gluteeni 39 mg/kg kohta. Laima sefiir ja Kalevi šokolaad olid selle testi tulemusena meile ohutud, sisaldades gluteeni vaid 5 mg/kg kohta. Kalevi ja Laima maiustel oli hoiatus, et võivad sisaldada gluteeni jääke. Nii, nagu ka varasemad testid on näidanud, on tegelikkuses gluteeni sisaldus neis meile ohutu.
Meile lubatud gluteeni sisalduse piirmäär on 20 mg/kg kohta.

Tsöliaakiapäeva tähistamisest

Igal aastal 16. mail tähistatakse ülemaailmset tsöliaakiapäeva. Arvatakse, et maailmas on tsöliaakiahaigeid rohkem kui 70 miljonit inimest. Erinevates riikides on tsöliaakiaalane teadlikus erinev, kuid siiani on üle maailma veel palju diagnoosimata tsöliaakiahaigeid.
Seetõttu olid paljudes riikides tsöliaakiapäeva üritused suunatud meditsiinitöötajatele, et nad tunneksid ära tsöliaakia sümptomid ja oskaksid seda haigust õigel ajal diagnoosida. Lähemalt saab erinevate Euroopa riikide tsöliaakiapäeva tähistamisest lugeda: http://www.aoecs.org/
Eestis tähistati tsöliaakiapäeva samuti ühiskonna teadlikkuse tõstmisega. Sel puhul ilmus nii eesti- kui venekeelses ajakirjanduses mitmeid artikleid ja intervjuusid.
Seltsi liige Viktoria Vaisma andis intervjuusid vene keelsetele väljaannetele Den za Dnjom (09.05) ja MK-Estonia (13.05). Intervjuud Aive Antsoniga ilmusid venekeelses Linnalehes (08.05), Maalehes (27.05) ja Raplamaa Sõnumites (03.06).
Tsöliaakiaalased teavitused ilmusid Terviselehes (13.05) ja Linnalehes (15.05).
Facebookis toimus tsöliaakiateemaline mäng. Küsimused olid meie seltsi kohta ja auhindadeks erinevate gluteenivabade tootjate toiduained. Peaauhinnaks oli seltsi logoga puidust lõikelaud. Mäng toimus neljal päeval ja võitjateks- auhindadeks olid: LA Veneziane gluteenivaba pasta 3 pakki Evi Likk, Pizzapoisid 10 eurone pitsakrediit Anu Jõudna, ETS-i logoga lõikelaud Enel Sott, RemedyWay toortatrajahu + Lotte ketšup Daisy Inslermann, ETS-i jutekott Merle Maisla, RemedyWay toortatrajahu Evi Roht, Lotte ketšup Kristel Roop, RemedyWay toortatra peentang Krista Muna ja Lotte ketšup Gerly Uussalu.
Mängu organiseerisid Riin Jõgi, Katre Keerd ja Kaja Schumann.

Projekt „Lubatud-keelatud toiduainete ja – kaupade nimekirjad gluteenivaba dieedi korral“

Aive Antson ja Riin Jõgi koostasid kõigile gluteenivaba dieedi järgijatele lubatud- ja keelatud toiduainete- ja kaupade nimekirjad. Lubatud ja keelatud toiduainete nimekiri on koostatud Soome Tsöliaakia Seltsi materjalide alusel. Ekpertidena olid kaasatud seltsi liikmed, kokavaldkonna kutseõpetajad, toitumisnõustajad, gastroenteroloogide esindajad ja dieetõed. Gluteenivaba dieedi järgijate hulk kasvab iga aastaga ja lubatud ja keelatud toiduainete nimekirjad on kõigile neile suureks abiks, sest paljude toidukaupade puhul on esialgu keeruline hinnata seda, kas toode sisaldab gluteeni või mitte. Nimekirjad on elektroonilised ning need saab iga huviline endale välja printida seltsi kodulehelt. Samuti saavad neid nimekirju kasutada patsientide nõustamisel perearstid, gastroenteroloogid, dieetõed ja toitumisnõustajad.

Enamus seltsi tegevusi teostuvad projektidena – Kaja Schumann nõustab kõiki huvilisi nõustamiskabinetis, Aive Antson ja Katre Trofimov tegelevad välissuhetega, Riin Jõgi suhtleb gluteenivabade toiduainete tootjate ja jaekettidega, lisaks toimusid suvelaager ja kaks üldkoosolekut. Aasta lõpuks valmivad nimekirjad toiduainetest ja – kaupadest, mida võib ja mida ei või süüa gluteenivaba dieedi korral.

Projektid 2014

 Tsöliaakiaalase kabineti tegevus

Kõiki huvilisi nõustatakse tsöliaakiaalastes küsimustes nõustamiskabinetis, mis asub Tallinnas, Eesti Puuetega Inimeste Koja majas. Kabinetis on võimalik tutvuda teiste maade tsöliaakia seltside ajakirjadega, lugeda vastavat kirjandust ning tasuta kaasa saada “Tsöliaakiahaige meelespea” ning dr. Oivi Uibo ja dr. Külli Miti patsiendiinfo „Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia?“. Tsöliaakiahaiged eelkooliealised lapsed saavad lasteraamatu „Miina vanaema juures. Kui ei talu gluteeni“. Kabinetis on võimalik kirjutada ka avaldus seltsi liikmeks astumiseks. Kabinet on avatud teisipäeviti kell 11.00 – 13.00 või 18.00 – 20.00. Nõustajaks on seltsi liige ja tsöliaakiahaige lapse ema Kaja Schumann. Sellel aastal on nõustatud 8 inimest ning põhilised probleemid, millega kabinetti pöörduti, olid seotud tsöliaakia diagnoosimise ja toitumisega.

Gastroenteroloogidele infomaterjalide jagamine

Eesti Tsöliaakia Seltsil on eesmärk, et kõik äsja diagnoositud tsöliaakiahaiged saaksid haiguse diagnoosimisel gastroentroloogi käest kaasa tsöliaakiaalased infomaterjalid: “Tsöliaakiahaige meelespea” ning dr. Oivi Uibo ja dr. Külli Miti patsiendiinfo „Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia?“. Gastroenteroloogide kontaktisik Signe Keerd on kaardistanud infomaterjalide vajaduse ning vastavalt võimalustele on materjale laiali jagamas. Lastegastroenteroloogid on saanud eelkooliealistele tsöliaakiahaigetele lastele jagamiseks lasteraamatu „Miina vanaema juures. Kui ei talu gluteeni“.

Välissuhetealane töö

Välissuhetealasel töögrupil on täitunud esimene tööaasta. Põhiline tegevus oli seotud gluteenivaba märgisega seotud tegevustega. Gluteenivaba märgise omanik on Suurbritannia Tsöliaakia Selts ning nad on välja töötanud nõuded, millede täitmisel tootja saab oma toodete pakenditele lisada gluteenivaba märgise. Tsöliaakiahaigetele ja teistele gluteenivaba toitu vajavatele inimestele on see oluliseks garantiiks, et toit on gluteenivaba. Välissuhetealane töögrupp ongi ettevalmistanud dokumendid, et sõlmida tootjatega lepingud gluteenivaba märgise saamiseks. Osaleti ka Põhja- ja Baltimaade Tsöliaakia Seltside kohtumisel veebruaris Oslos. Välissuhetealasesse töögruppi kuuluvad Katre Keerd, Elina Poll-Riives ja Aive Antson.

ETS-i nõustamiskabineti tegevus aug 2012 – juuni 2013

ETS-i nõustamiskabineti tegevus.

Nõustamiskabinet avati 4. sept 2012

Nõustamiskabinet avati 4. sept 2012 Tallinnas, aadressil Toompuiestee 10, teisel korrusel (vt ka www.epikoda.ee).

Eesti Tsöliaakia Seltsi liikmed Kaja Schumann ja Riin Jõgi nõustavad kõiki huvilisi tsöliaakia küsimustes. Kabinetis on võimalik tutvuda teiste maade tsöliaakia seltside ajakirjadega, lugeda vastavat kirjandust ning tasuta kaasa saada dr Oivi Uibo ja dr Külli Miti patsiendiinfo „Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia“ ja “Tsöliaakiahaige meelespea”. Tsöliaakiahaiged eelkooliealised lapsed saavad lasteraamatu „Miina vanaema juures. Kui ei talu gluteeni“.

Kabinetis on võimalik kirjutada ka avaldus seltsi liikmeks astumiseks.

Kabinet on avatud teisipäeviti 18.00 – 20.00.

Huvilistel palume end enne tulekut registreerida meiliaadressil info@tsoliaakia.ee.

Lugupidamisega
Eesti Tsöliaakia Selts

Põhja-ja Baltimaade tsöliaakiaalane kohtumine Tallinnas 3.-4.mai 2012

Põhjamaade tsöliaakia seltside seas on juba aastaid tavaks kohtuda korra aastas ning üheskoos tsöliaakiaalaseid teemasid arutada. Sellel aastal nimetati kohtumine ümber Põhja- ja Baltimaade kohtumiseks, sest lisaks meie seltsile osales ka 2 Läti organisatsiooni. Kokku oli 19 osalejat viiest erinevast riigist: Soomest 3, Norrast 6, Rootsist 2, Lätist 6 ning Eestist 2 osalejat. Seekord jäid tulemata Taani, Islandi, Gröönimaa ja Leedu Tsöliaakia Seltside esindajad.

Kohtumisel said kõik seltsid ennast tutvustada, rääkida oma projektidest ja tegemistest. Sõnavõtuga Eesti tsöliaakiaalasest olukorrast ja Eesti Tsöliaakia Seltsi tegevusest esines juhatuse esimees Aive Antson.

Üks silmapaistvaim projekt on käimas Soomes. HEHKUVA on projekt, mille eesmärgiks on aidata tsöliaakiahaigeid ning nendega seotud inimesi paremini kohaneda ja hakkama saada haigusega (Promoting Psycho-social Well-being for Coeliacs). Antud projekti käigus antakse välja uusi brošüüre, käsiraamatuid, pakutakse abi nõustajatele jne. HEHKUVA programm kestab aastatel 2012-2015 ning selle eelarveks on 585 000 €. Lisaks on soomlastel käimas ka ROKE projekt, mille käigus koolitatakse tsöliaakiaga seotud toitumisspetsialiste (Developingthe Availability and Quality of Diet Consultation for Coeliac Patients).

Norra Tsöliaakia Seltsi projektid on suunatud reisibüroode, lennufirmade, koolisööklate  jt. teadlikkuse suurendamisele.

Hetkel on kõikides seltsides päevakorras gluteenivaba sümboolika litsentsi andmine gluteenivabade toodete tootjatele.

Külalistele esines Eesti meisterkokk Imre Kose, kes tutvustas enda ettevõtte gluteenivabu tooteid. Samuti külastati Prisma Peremarketit, kus turundusjuht Reigo Rahumäe teretas kõiki nende emakeeles ning tutvustas oma keti gluteenivabade toodete sortimenti. Tallinna Lastehaiglas andis ülevaate osakonnajuhataja dr. Katrin Luts tsöliaakia diagnoosimise võimalustest Eestis.

04.mail toimus kõikidele huvilistele Soome Tsöliaakia Seltsi juhatuse liikme ja toitumisspetsialisti Nanna Puntila loeng. Sellele kogunes u. 20 inimest, tsöliaakiahaigete seas ka 4 perearsti. See oli esmakorde võimalus Eestis elavatele tsöliaakiahaigetele osaleda välislektori tsöliaakiaalasel loengul.

Kohtumisel arutati ka tihedama koostöö vajalikkuse teemal. Oluline on info jagamine ning ühiste arusaamade ja seisukohtade omamine. Eesti Tsöliaakia Seltsi esindajad tõdesid, et kolleegid teistest seltsidest on avatud ja alati nõus meid aitama tsöliaakiaalastes küsimustes. Kuna siiani pole meie seltsi välissuhted väga aktiivsed olnud, siis seekord saime palju uut infot naaberseltside ja nende tegemiste kohta. Näiteks üllatas, et Lätis on koguni 3 tsöliaakiaga tegelevat seltsi. Neist ühe asutajad on kolm peret, kes organiseerivad erinevate projektide näol abi tsöliaakiahaigetele (kuid pigem on suunatud laste olukorra parendamisele). Teise kuuluvad psühholoogid, kes aitavad tsöliaakiahaigetel ja nende lähedastel kohaneda. Kolmandasse seltsi kuulub vaid üks inimene, kes organiseerib tsöliaakiahaigete regulaarseid kohtumisi, koolitusi jm.

Eesti Tsöliaakia Seltsi esindasid sellel üritusel Elina Poll ja Aive Antson, ürituse õnnestumisele aitasid kaasa Kaire Kivirand ja Riin Jõgi. Järgmine Põhja – ja Baltimaade kohtumine toimub 23. ja 24. mail 2013 Riias.

Eesti Haigekassa rahastas projekti – “Tsöliaakiahaige meelespea” kordustrükk

Eesti Haigekassa rahastas “Tsöliaakiahaige meelespea” kordustrükki 5000.00 krooni suuruses summas. Projekti eesmärgiks oli jagada meie haigusega seotud infot perearstidele. Nii tõuseb perearstide teadlikkus ning tsöliaakiahaigetel on ka perearsti käest võimalus enda haigusega seotud kirjalikku infomaterjali saada.

Projekti käigus viisid 16 Eesti Tsöliaakia Seltsi liiget 137 – le perearstile kokku 685 Tsöliaakiahaige Meelespea`d.

Seltsi liikmetest osalesid selles projektis Katrin Viljarand, Merike Tärk, Haldi Ploovits, Hille Uusjärv, Evi Roht, Riina Allikas, Riin Siimar, Kaja Schumann, Enel Šott, Merle Maisla, Tiina Kivil, Aime Pallo, Aivi Saar ja Mari Kolle. Nii suur osalejate arv näitab, et meil on toimiv koostöövõrgustik ja inimesed tõesti soovivad seltsi tegevusse oma aega ja energiat panustada. Suur aitäh kõigile!

Projekti juht oli Aive Antson ja  projekt toimus mai – juuni 2010. Meelespeade kordustiraaži (1000 tk)  trükkis AS Europrint. Tutvustus sellest voldikust ilmus ka terviseedenduse teabelehes Tervist.

Kõigil soovijatel on võimalus Tsöliaakiahaige Meelespead küsida seltsi üldmeililt: info@tsoliaakia.ee

Lasteraamatu “Miina vanaema juures. Kui ei talu gluteeni” kirjastamine

Eelkooliealistele lastele mõeldud raamat “Miina vanaema juures” õpetab väikelapsi oma haigusega paremini hakkama saama.
Lasteraamatu kirjastamise idee saime Põhjamaadest, kus juba aastaid tagasi on välja antud just väikestele tsöliaakiahaigetele mõeldud trükiseid. On ju väikesel lapsel raske mõista, miks mängusõpradele on koogid ja küpsised lubatud, aga temale mitte.
Lasteraamat „Miina vanaema juures. Kui ei talu gluteeni“ räägib väikesest tüdrukust Miinast, kellel diagnoositakse tsöliaakia ning sellest, kuidas ta oma haigusega harjub. Selle raamatu otseseks sihtgrupiks ongi eelkooliealised tsöliaakiahaiged, kelledel see raamat peaks aitama oma haigust paremini mõista ja sellega koos elada.
Raamatu autor Sandra Vungi ja illustraator Kudrun Vungi on õed, kes on pärit Viljandimaalt. Kudrun elab Tartus ning tegeleb kujundamise ja illustreerimisega. Sandra korraldab taimetoidukoolitusi.
Projekt algas oktoobris 2009 ning raamat ilmus trükist märtsis 2010. 27. märtsil Eesti Tsöliaakia Seltsi üldkoosolekul toimus selle raamatu pidulik esitlus. Raamatu trükkis Tallinna Raamatutrükikoda, maksumuseks oli 37 000.00. Tiraažiks on 300 eksemplari.
Projektijuhtideks olid Aive Antson ja Riin Jõgi. Töörühma kuulusid: Kaja Schumann, Enel Šott, Tiiu Liiv ning Tiina Kivil.
Raamatu saavad kõik tsöliaakiahaige lapsega pered endale tasuta, küsida Eesti Tsöliaakia Seltsist – info@tsoliaakia.ee. Kõik teised soovijad peavad tasuma ühe raamatu eest annetusena vähemalt 10 € Eesti Tsöliaakia Seltsi arveldusarvele. Saatmiskulusid selts ei kompenseeri.