Õppekavad
Tsöliaakia, sotsiaalsus ja gluteenivaba toitumine
Täienduskoolitusasutuse nimetus |
Eesti Tsöliaakia Selts |
Õppekava nimi | Tsöliaakia, sotsiaalsus ja gluteenivaba toitumine |
Õppevaldkond | Haridus |
Õppesuund | Haridus |
Õppekavarühm | Koolieelikute õpetajate koolitus |
Koolituse kogumaht |
4 akadeemilist tundi: 3 tundi auditoorset tööd 1 tund praktilist tööd.
Praktikat ega iseseisvat tööd antud koolitus ei sisalda |
Õppekava koostamise alus |
Kutsestandard Õpetaja, tase 6 Kohustuslik kompetents B2.1.4 |
Sihtgrupp | Alushariduse pedagoogid, koolieelse lasteasutuse õpetajad, õpetajate abid |
Õppe alustamise tingimused |
Eesti keele oskus vähemalt B1 tase. |
Õppe eesmärk | Lasteasutuste pedagoogid, õpetajad ja nende abid toetavad tsöliaakiaga lapsi lähtudes erineva toitumisvajadusega laste eripärast. |
Õpiväljundid |
● mõistab tsöliaakia eripära ning eristab seda teistest gluteenist põhjustatud haigustest ● teab gluteenivaba toitumise põhimõtteid ● toetab sotsiaalselt tsöliaakiaga lapsi. |
Õppesisu |
|
Õppemeetodid | Arutlus, erinevad aktiivõppe meetodid, praktiline harjutus |
Õppekeskkonna kirjeldus | Õppeklass, kus on võimalus kasutada internetti ja läbi viia rühma- ning praktilisi töid. |
Iseseisev töö | Otseselt koolitus iseseisvat tööd ei sisalda, kuid kasuks tuleb antud teemaga seotud materjalide iseseisev läbitöötamine lisaks koolitusel õpitule |
Õppematerjalid |
Koolitusel osalejad saavad paberkandjal õppematerjalid. Õppematerjalid on osalejatele tasuta. Lisaks saab tutvuda ETSi kodulehel olevate materjalide ja esitlustega: |
Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid |
Õpingute lõpetamise eeltingimuseks on: ● osavõtt vähemalt 100% auditoorsetest tundidest; ● testi sooritamine (80% vastustest peavad olema õigesti vastatud). Hindamismeetodid ja –kriteeriumid: ● õpiväljundeid hinnatakse testi abil vastavalt hindamiskriteeriumitele.
Hindamiskriteeriumid: ● selgitab tsöliaakia eripära ja eristab seda teistest gluteenist põhjustatud haigustest ● eristab gluteeni sisaldavaid ja gluteenivabu toiduaineid ● kirjeldab tsöliaakiaga lapse sotsiaalse toetamise võimalusi
|
Väljastatavad dokumendid | Tunnistus või tõend |
Koolituse läbiviimiseks vajaliku kvalifikatsiooni, õpi- või töökogemuse kirjeldus koolitajal | Koolitaja peab olema läbinud ETSi sisekoolituse |
Gluteenivaba toiduvalmistamine
Täienduskoolitusasutuse nimetus |
Eesti Tsöliaakia Selts |
Õppekava nimi | Gluteenivaba toiduvalmistamine |
Õppevaldkond | Tervis ja heaolu |
Õppesuund | Tervise ja heaolu interdistsiplinaarne õppesuund |
Õppekavarühm | Tervise ja heaolu interdistsiplinaarne õppekavarühm |
Koolituse kogumaht
|
5 akadeemilist tundi: 1 tund auditoorset tööd 4 tundi praktilist tööd.
Praktikat ega iseseisvat tööd antud koolitus ei sisalda |
Õppekava koostamise alus | Tsöliaakia kogukonna vajadus |
Sihtgrupp | Tsöliaakiaga inimesed, nende lähedased, kõik soovijad |
Õppe alustamise tingimused |
Eesti keele oskus tasemel vähemalt B1 |
Õppe eesmärk | Kursusel osalejad valmistavad toitu gluteenivabalt |
Õpiväljundid |
● valib korrektsed toorained ● teab ristsaastumise vältimise võimalusi ● valmistab gluteenivaba toitu |
Õppesisu |
|
Õppemeetodid | Arutlus, praktiline toiduvalmistamine |
Õppekeskkonna kirjeldus | Kaasaegsete seadmete ja vahenditega õppeklass |
Iseseisev töö | Otseselt koolitus iseseisvat tööd ei sisalda, kuid kasuks tuleb antud teemaga seotud materjalide iseseisev läbitöötamine lisaks koolitusel õpitule |
Õppematerjalid |
Koolitusel osalejad saavad paberkandjal õppematerjalid (retseptid). Õppematerjalid on osalejatele tasuta. Täiendavad õppematerjalid: 1. Angerjärv, M., Ojeda Ramos, A., Vaga, A. (2015). Gluteenivabad küpsetised. Tallinn: Ajakirjade Kirjastus. 2. Donnermeyer, A. (2017). Jahuvabad küpsetised: gluteenivabad ja maitsvad. Tallinn: Sinisukk. 3. Donnermeyer, A. (2019). Maitsvad jahuvabad küpsetised: pitsad, quiche’id ja muu gluteenivabalt. Tallinn: Sinisukk. 4. Eesti Tsöliaakia Selts. Retseptid. https://tsoliaakia.ee/retseptid/ 5. Hakonen, K. (2018). Koogiga pai: naturaalsed maitsed ilma gluteeni-, kaseiini-, laktoosi- ja valge suhkruta. Tallinn: Hea Lugu. 6. Hakonen, K. (2019). Brantš: puhtad maitsed ja rõõm koos söömisest. Tallinn: Hea Lugu. 7. Luide, S. (2014). 10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes Tallinn: Varrak. 8. Maastik, J., Laig. A. (2014). Gluteenivabad kaseiinivabad laktoosivabad toidud. Tartu: A. Laig. 9. Mihkelsoo, M. (2018). Tervislikud tatratoidud. Tallinn: RemedyWay. 10. OÜ Eritoitumine. https://eritoitumine.ee/ 11. Sildre, E. (2013). Gluteenivabad retseptid. Tallinn: Tere. 12. Vesingi, M. (2013). Gluteenivabad toidud. Tallinn: Ajakirjade Kirjastus. 13. Vesingi, M. (2015). Tervise hoidmise toidud. 3: laktoosita, kaseiinita, gluteenita. T |
Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid |
Õpingute lõpetamise eeltingimuseks on: ● koolitusest 100% osavõtt ja vähemalt ühe gluteenivaba toidu valmistamises osalemine Hindamismeetodid ja –kriteeriumid: ● õpiväljundeid hinnatakse läbi praktilise töö e gluteenivaba toidu valmistamise. Hindamiskriteeriumid: ● eristab gluteeni sisaldavaid ja gluteenivabu toiduaineid ● selgitab gluteenivaba toidu valmistamisel ristsaastumise vältimise võimalusi ● valmistab gluteenivaba toidu. |
Väljastatavad dokumendid | Tunnistus või tõend |
Koolituse läbiviimiseks vajaliku kvalifikatsiooni, õpi- või töökogemuse kirjeldus koolitajal | Koolitaja peab olema läbinud ETSi sisekoolituse |
Kooliõdede koolitus
Täienduskoolitusasutuse nimetus |
Eesti Tsöliaakia Selts |
Õppekava nimi | Kooliõe roll tsöliaakiaga lapse toetamisel |
Õppevaldkond | Tervis ja heaolu |
Õppesuund | Tervise ja heaolu interdistsiplinaarne õppesuund |
Õppekavarühm | Tervise ja heaolu interdistsiplinaarne õppekavarühm |
Koolituse kogumaht
|
4 akadeemilist tundi:
Praktikat ega iseseisvat tööd antud koolitus ei sisalda |
Õppekava koostamise alus | Tsöliaakia kogukonna vajadus. Kooliõel on oluline roll koolis lapse tervisemurede märkamisel ja tema toetamisel (nt kas kool pakub tsöliaakiaga lapsele sobivat toitu) |
Sihtgrupp | Kooliõed |
Õppe alustamise tingimused |
Eesti keele oskus tasemel vähemalt B1 |
Õppe eesmärk | Kursusel osaleja märkab ja toetab tsöliaakiaga last lähtudes tema erivajadusest |
Õpiväljundid |
● mõistab tsöliaakia eripära ning eristab seda teistest gluteenist põhjustatud haigustest ● teab gluteenivaba toitumise põhimõtteid lähtudes tasakaalustatud toitumisest ● toetab tsöliaakiaga lapsi lähtudes nende vajadustest |
Õppesisu |
1. Tsöliaakia 2. Gluteenivaba toitumine 3. Tsöliaakiaga lapse vajadused ja sotsiaalne toetamine |
Õppemeetodid | Loeng, arutelus, rühmatöö |
Õppekeskkonna kirjeldus | Kaasaegsete seadmete ja vahenditega õppeklass (dataprojektori ja interneti olemasolu, gluteenivabade toodete näidised, erialane kirjandus) |
Iseseisev töö | Otseselt koolitus iseseisvat tööd ei sisalda, kuid kasuks tuleb antud teemaga seotud materjalide iseseisev läbitöötamine lisaks koolitusel õpitule |
Õppematerjalid |
Koolitusel osalejad saavad paberkandjal õppematerjalid. Õppematerjalid on osalejatele tasuta. Täiendavad õppematerjalid: Eesti Tsöliaakia Selts. Eestikeelsed ettekanded. https://tsoliaakia.ee/tsoliaakiast/ettekanded/eestikeelsed/ |
Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid |
Õpingute lõpetamise eeltingimuseks on: ● osavõtt 100% auditoorsetest tundidest; ● testi sooritamine (80% vastustest peavad olema õigesti vastatud). Hindamismeetod: õpiväljundeid hinnatakse testi abil vastavalt hindamiskriteeriumitele. Hindamiskriteeriumid: ● selgitab tsöliaakia eripära ja eristab seda teistest gluteenist põhjustatud haigustest ● eristab gluteeni sisaldavaid ja gluteenivabu toiduaineid ● selgitab tasakaalustatud gluteenivaba toitumise põhimõtteid ● kirjeldab tsöliaakiaga lapse sotsiaalse toetamise võimalusi.
|
Väljastatavad dokumendid | Tunnistus või tõend |
Koolituse läbiviimiseks vajaliku kvalifikatsiooni, õpi- või töökogemuse kirjeldus koolitajal | Koolitaja peab olema läbinud ETSi sisekoolituse |