HoReCa töörühma liikmed külas Tekos
Avaldatud: 20 veebruar, 2020
Seltsi HoReCa töörühma liikmed olid palutud Tallinna Teeninduskooli (Teko) kondiitri eriala õpilaste Gluteenivabade küpsetiste tundi. Avatud tunnis tutvustasid õpilased oma iseseisvaid töid, milleks oli kodus valmistatud gluteenivaba küpsetis. Õppijad olid valmistanud erinevaid kooke, keekse, rullbiskviite ja küpsiseid. HoReCa töörühma liikme Kätlin Talumaa sõnul oli väga positiivne see, et õppijate küpsetised olid nii eriilmelised ja kasutatud oli erinevaid põnevaid lisandeid – hurmaa, astelpajumoos, erinevad juustud, Nutella, köögiviljad (oad, porgand) jm. Uurisime ka õppijatelt, et
kust nad said ideid küpsetiste retseptideks? Oli neid, kes võtsid oma lemmikkoogi retsepti ning uudishimust vaatasid, milline oli tulemus, kui küpsetises nisujahu asendada gluteenivaba jahuga. Oli neid, kes valisid põhitooraineks toortatrajahu ning neid, kes elus esimest korda kaupluse riiulilt gluteenivaba jahu oma ostunimekirja lisasid. Üks oli kindel – kõik jahud olid gluteenivaba märgistusega ning ülejäänud koostisained looduslikult gluteenivabad. Vaid üks õpilane oli kasutatud Veski-Mati toodangut ning seda tunnis viibinud tsölaatikud maitsta ei saanud.
Õpilaste sõnul võttis toorainete otsimine ja kontrollimine küll palju aega, kuid gluteenivaba maailma avastamine oli põnev. Nii mõnedki ütlesid, et lisavad gluteenivabad küpsetised oma menüüsse, sest erinevad toorained lisavad vaheldusrikkust ja näiteks aeg-ajalt nisujahu asendamine toortatrajahuga on ka igati tervislik. Samuti olid õpilased hoolsad ristsaastumise osas – jälgisid hoolega, et küpsetiste toorained ja valmis toode ei puutuks kokku gluteeniga. Pöörati tähelepanu nõude ja ahjude puhtusele ning loobuti puidust lõikelaudade kasutusest.
Tunnis viibinud 44-aastase staažiga kondiitri eriala kutseõpetaja ning õpilaste rühmajuhendaja Sirje Tenok kiitis õpilaste leidlikkust gluteenivabalt küpsetamise osas ning kiitis neid väga maitsvate toodete eest!
HoReCa töörühma liikmed olid tänulikud küllakutse eest ning leidsid samuti, et kõik tooted olid väga maitsvad ning loodavad, et uus põlvkond kondiitreid viib teadmised gluteenivabast küpsetamisest oma tulevastesse praktika- ja töökohtadesse.
Avaldame Tiina Pappeli poolt valmistatud krõbeda mandli-maitselise kattega mahlase õunakoogi retsepti:
Tainas:
* 3 muna
* 2 dl gluteenivaba jahusegu (nt Dr Schär Mix B (või 1,5 dl gluteenivaba riisi- ja 0,5 dl gluteenivaba maisijahu)
* 100 g suhkrut
* 1,5 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit
* 100 g võid
* u.600 g õunu
Kate:
* 75 g võid
* 100 g mandlilaaste
* 65 g suhkrut
* 1,5 dl rõõska koort
* 2 sl gluteenivaba jahusegu (või gluteenivaba riisijahu)
* 1 tl kaneeli
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sulata või. Sega kausis jahu(d) küpsetuspulbriga. Lisa munasegule vaheldumisi jahusegu ja sulatatud või. Sega võimalikult väheste liigutustega ühtlaseks tainaks. Vala tainas 24 cm-se läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Viimasena lisa tükeldatud õunad, vajuta kergelt tainasse. Küpseta 200-kraadises ahjus u. 15-20 minutit. Samal ajal valmista kate, selleks mõõda kõik ained potti ja kuumuta madalal kuumusel aeg-ajalt segades kuni kate pakseneb. Võta kook ahjust ja kata kattega. Küpseta veel u. 10-15 minutit kuni kate on pealt kuldpruun ja krõbe.
Retsept Marit Soobik (Perenaine.ee)
Fotod Elizabeth Aarma