Avaldatud: 26 jaanuar, 2023

Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis on tudengitel juba teist aastat võimalus valida tsöliaakia ja gluteenivaba dieedi valikainet. Sellel kevadel uurisid õe ja füsioterapeudi eriala tudengid iseseisva töö raames, kui kerge või raske on tsöliaakiaga inimesel välja süüa – kas menüüs on gluteenivabu tooteid, kas ja kuidas need on märgistatud ja kas teenindajad on teadlikud gluteenivabadest valikutest. Igal tudengil oli kohustus külastada vähemalt seitset toitlustusasutust ning „mängida“ gluteenivaba toitu vajavalt klienti.

Tallinnas ja Tartus on paremad võimalused

Iseseisva töö tegi 26 tudengit ning nad leidsid, et see andis neile hea ülevaate tsöliaakiaga inimeste võimalustest väljas toitumisel. Osad tudengid leidsid, et tsöliaakiaga inimestel on üsna raske leida toidukohti, kus pakutakse gluteenivabu valikuid. Teised seevastu leidsid, et on juba on üsna palju erinevaid kohti, kus tuuakse menüüdes ära gluteenivaba märge ning ollakse teadlikud gluteenivaba toitlustamise põhimõtetest. Üldiselt leiti, et Tallinnas ja Tartus on paremad võimalused välja söömiseks ning teistes linnades (nt Narvas ja Valgas) on need võimalused kesisemad.

Teenindajate teadlikkus on madal

Ühiselt tõdeti, et väga palju on toitlustusettevõtteid, kus pole menüüdes või ka kodulehel märgitud gluteenivabu toite ning teenindajate teadlikkus on madal. Osad teenindajad pakuvad gluteenivaba söögi asemel vegan ja laktoosivabu valikuid, teised aga konsulteerivad köögitoimkonnaga. Avastati toitlustuskohti, kus menüüs on küll toitude juures gluteenivaba märge, kuid tegelikkuses ristsaastumist ei suudeta vältida. Siiski oli ka väga positiivseid näiteid, kus uue roa jaoks võetakse nt puhas pann ja õli. Toodi välja ka, et toitlustuskohad märgivad gluteenivabu toite väga erinevalt – kas “G”, “GV”, “gluteenivaba” või “gluten free“. „G“ võib tähistada nii gluteenivaba kui gluteeni sisaldavat toitu.

Parimad kohad

Mitmed tudengid tõid välja, et parimad võimalused gluteenivabaks einestamiseks on Tallinnas restoranis Kivi.Paber.Käärid ja Tartus restoranides Aparaat, Trikster Tihane, Pierre Cafés ja kohvikus Crepp.

Tsöliaakiaga inimesed peavad ise olema aktiivsed

Tudengid leidsid, et välja söömisel peavad tsöliaakiaga inimesed ise olema aktiivsed ning oma vajadustest teada andma. Alati tuleb ka menüüs gluteenivabaks märgitud toitude korral üle küsida, et kas ristsaastumine on välistatud. On olukordi, kus ise tuleb teenindajale selgeks teha mõisted „gluteen“ ja „gluteenivaba“. Seega koolitused toitlustusasutustele oleksid väga vajalikud. Kokkuvõtteks ütlesid tudengid, et üldiselt tundub, et olukord on paranemas, kuid puudujääke on veel teenindajate teadlikkuse tõstmises ja köögis ristsaastumise vältimises.

Aitäh tudengitele!

Eesti Tsöliaakia Selts on kõikidele tudengitele tänulik selle väikese uuringu eest! Tudengid külastasid üle 70 toitlustuskohta ning kogutud andmestik on Eesti Tsöliaakia Seltsile väga vajalik nii üldiseks infoks kui ka koolituste planeerimiseks.

 

Arhiiv