16. mai tähistame rahvusvahelist tsöliaakiapäeva!
Avaldatud: 16 mai, 2023
Igal aastal kasutavad erinevate riikide tsöliaakia seltsid üle maailma rahvusvahelist tsöliaakiapäeva võimalusena tõsta inimeste teadlikkust tsöliaakiast ning gluteenivaba eluga seotud väljakutsetest.
Selle puhul viiakse mai kuus läbi erinevaid kampaaniaid, veebiseminare ning üritusi. Meil on hea meel tuua teieni info nii kodumaiste kui ka Euroopa katusorganisatsiooni veebiseminaride ja raadiosaadete kohta, milles tõstatakse olulisi küsimusi, mis on praegusel hetkel tsöliaakia kogukonnas enim kõneainet pakkuvad.
Lühidalt tsöliaakiast
Tsöliaakia on peensoole limaskesta kahjustav päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mille vallandavad nisus, rukkis ja odras sisalduvad valgud; tsöliaakia võib avalduda igas vanuses ja sellega võib kaasneda muude organite haaratus
Tihtipeale välistavad tsöliaakia sümptomite esinemise korral inimesed ise gluteeni, kuid tsöliaakia puhul on õige diagnoosi saamine ülimalt oluline ning selleks ei tohi gluteeni ise menüüst eemaldada!
Euroopas hinnatakse sageduseks, et 1 inimene 100-st põeb tsöliaakiat
Sümptomiteks on puhitus, kõhulahtisus, iiveldus, kõhukinnisus, väsimus, äkiline või ootamatu kehakaalu langus (kuid mitte kõigil juhtudel), juuste väljalangemine, aneemia jne.
Diagnoosi saades on ainsaks raviks eluaegne range gluteenivaba dieet
Herpetiformne dermatiit on tsöliaakia nahavorm
Erinevad toimunud või alles tulevad üritused, mida kindlasti tasub kuulata!
04. mai – Kuidas mõjutab inflatsioon gluteenivaba toitu vajavaid inimesi?
Üleüldine hindade tõus on mõjutanud tarbijate ostuvõimet. Kuidas on inflatsioon mõjutanud tsöliaakiaga inimesi erinevates riikides?
05. mai – EPKK kodukohvikute infopäev
Toimus infopäev eesmärgiga jagada kodukohvikute pidajatele praktilist infot ja kogemuslugusid, et kodukohviku pidamine korraldajale võimalikult sujuvalt, edukalt ja ka kõikidele nõuetele vastavalt läheks. Eesti Tsöliaakia Seltsist käis juhatuse esinaine Aive Antson rääkimas gluteenivabast toitlustusest kodukohvikutes.
10. mai – EPKK infopäev „Toidutalumatused ja eritoidud”
Kuidas orienteeruda erinevate toitumisvajaduste seas ning mõista toitlustaja või tootjana, et mida ja kuidas tuleb valmistada, et pakkuda nõuetekohast toitu. Eesti Tsöliaakia Seltsi ja rolli toidukäitlejate partnerina käis tutvustamas seltsi vabatahtlik, Katre Trofimov.
11. mai – Mida teha, et muuta tsöliaakia uurimine teadlastele põnevamaks?
Tsöliaakiale puudub ravim. Ainus ravi on eluaegne range gluteenivaba dieet. Tsöliaakia puudutab umbes 1,5% rahvastikust. Mida teha, et teadlased näeksid antud sihtgruppi põnevana?
16. mai – Kuula hommikul kell 8.05 RETRO FMi hommikuprogrammi Retro Hommik, kuhu on külla kutsutud Eesti Tsöliaakia Seltsi aseesinaine Sigrit Keerd.
16. mai – Kuidas mõjutavad toitumise moetrendid tsöliaakiaga inimesi?
Erinevate populaarsust koguvate tervisliku toitumise moetrendidega kaasneb oht, et tsöliaakia ning gluteenivaba tootmise nõuded kaovad horeca valdkonna ning poliitikakujundajate radarilt hoopiski. Kuidas parandada kommunikatsiooni? Paneelis osaleb ka Eesti Tsöliaakia Seltsi vabatahtlik ja Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsiooni juhatuse liige Katre Trofimov.
20.mai – Tervist! Podcast kajastab tsöliaakiat ning on kutsunud endale külla Eesti Tsöliaakia Seltsi esinaise Aive Antsoni.
25. mai – Plastikust toidunõud asenduvad taimsete alternatiividega: mis on kaalul tsöliaakiaga inimestel?
Gluteeni ja teiste allergeenide kasutamist toiduga kokkupuutuvate materjalide osas on uuritud kümnendeid, kuigi neid teadmisi pole varasemalt laialdaselt kasutusele võetud. Alates sellest, kui EL võttis vastu otsuse keelata mitmed plastiku liigid on taimsete alternatiivide kasutamine plahvatuslikult tõusnud. Millised on siinkohal riskid tsöliaakiaga ja allergiaga inimestele? Kuidas saame toetada tööstust, et nad arvestaksid plastikuvabade materjalide väljatöötamisel gluteeni ja teiste allergeenidega?
25. mai – Gluteenivaba elu infotuba. “Gluteenivaba toitumine. Tsöliaakia ja gluteenivaba toitumise terminid.”
Gluteenivaba toitumine – see ei ole vaid sõnakõlks, vaid nõuab arukat planeerimist ja teadlikkust. Tule koolitusele, kus saad kuulata, arutada ja küsida küsimusi nii tasakaalustatud toitumise kui gluteenivabade toodete kohta. Infotoas saab praktilisi nippe koka õpetaja Marie Vesingi käest ning tasakaalustatud gluteenivaba toitumise põhimõtetest räägib Eesti Tsöliaakia Seltsi esinaine Aive Antson.
#together4coeliacs