Toitumisterapeudid ning HoReCa täiendõppe kursused said tsöliaakiaalased koolitused
Avaldatud: 14 detsember, 2020
Juba teist õppeaastat järjest on meil võimalus oma panus anda Annely Sootsi Tervisekoolis toitumisterapeutide õpetamisse. Just toitumisterapeut on see, kes nõustab haiguspuhuste juhtude korral ning nagu teistes Euroopa riikides, peaks ka Eestis olema tsöliaakiahaigetel võimalus saada toitumise alast nõu. Kuna hetkel Eestis ei ole Haigekassa poolt rahastatud toitumisnõustajate ja – terapeutide süsteemi, siis on Eesti Tsöliaakia Selts võtnud üheks enda fookusteemaks riigile ettepanekute tegemise toitumisterapeutide süsteemi loomiseks. Paneme kõikidele toitumisterapeutidele südamele, et kui teil on väikesemgi kahtlus, et klient ei talu gluteeni, siis tuleb ta kõigepealt saata perearstile. Perearst saab veretesti tulemusel suunata inimese edasi gastroenteroloogile, kes kinnitab või välistab tsöliaakia diagnoosi. Kindlasti ei tohi klienti suunata gluteenivabale dieedile katse-eksitus meetodil, et vaadata, kas enesetunne dieeti pidades paraneb.
Tallinna Teeninduskooli HoReCa sektorile mõeldud täiendusõppe kursusel olid koolitajateks samuti meie seltsi koolitajad Aive Antson, Kätlin Talumaa ja Sigrit Keerd, kes õpetasid nii teooriat kui andsid ka praktilisi tunde. Teoorias räägiti tsöliaakiast, gluteenivabast dieedist ja gluteenivaba toiduvalmistamise nõuetest. Praktilistes tundides tehti käsitsi gluteenivaba pastat ja pitsat. Koolitusel osalesid nii lasteasutuste kui toitlustusettevõtte töötajad ning kokkuvõttes toodi välja, et kõige suuremaks väljakutseks ja õppimisekohaks on ristsaastumise vältimine. Rangeid nõudeid teades ja teadlikult tegutsedes on aga gluteenivaba toiduvalmistamine võimalik ja tsöliaatik saab samuti teenindatud.