Avaldatud: 16 mai, 2019

Üle maailma tähistatakse täna rahvusvahelist tsöliaakiapäeva!

Teeme seda meiegi eesmärgiga tõsta ühiskonna teadlikkust haigusest ning jagame Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsiooni (AOECS) ühisdokumenti Dietoloogide Ühenduste Euroopa Föderatsiooniga (EFAD) gluteenivabade toitude teemal.

Väljavõte dokumendist:
Seega AOECS ja EFAD tunnistavad seoses spetsiaalselt tsöliaakiahaigetele valmistatud toiduainete toiteväärtusega, et kuigi tsöliaakiahaigete gluteenivabade toodete tootjad on neid viimastel aastatel oluliselt täiustatud ning paljudes riikides (nt Ühendkuningriigis, Itaalias) võib neid pidada gluteeni sisaldavate tootevastetega üsna võrreldavaks [12, 19], siis mõned erinevused siiski eksisteerivad ja nendega tuleks mitmekülgse gluteenivaba dieedi planeerimisel arvestada.

Nii gluteenivabade kui ka gluteeni sisaldavate toodete kvaliteeti saab veel parandada, eelkõige soola, energia ja küllastunud rasvade osas, ning toiduettevõtjaid tuleks veel enam julgustada parandama GV toodete toiteväärtust, püüdes samal ajal säilitada nende hindu.
Tegelikult on paljudes uuringutes leitud, et töödeldud gluteenivabad tooted maksavad oluliselt rohkem kui võrreldavad tavatooted.

Tsöliaakiahaiged, kellel pole võimalik maksta kallimat hinda, ei pruugi oma gluteenivaba dieeti järjekindlalt järgida [12, 20, 21]. Seetõttu on valitsuse toetus patsientidele gluteenivabade toodete osas (näiteks tasuta GV põhitoiduained, maksusoodustused, GV toodete retseptid) väga oluline aitamaks neil järgida gluteenivaba dieeti ja vältida ohtlikke tüsistusi.

LOE SIIT: AOECSi ja EFDA pressiteadet gluteenivabade toitude teemal

Arhiiv