Avaldatud: 18 juuni, 2023

Eesti Tsöliaakia Seltsis on toimekas koolitustiim ning aastal jooksul toimus juba teine sisekoolitus. Kui sügisel koolitasime sisekoolituse raames teooriakoolitajaid, siis nüüd kevadel koolitasime kokanduskoolitajaid. Kokanduskoolitajate väljaõpe toimus seltsis esmakordselt.

Õppe aluseks oli väljundipõhine õppekava

Õppe läbiviijateks olid Küllike Põlma ja Aive Antson, kes koostasid õpiväljunditel baseeruva õppekava, planeerisid teemad ning hindamise. Teemadest käsitleti tsöliaakiat, gluteenivaba toitumist, gluteenivaba toidu valmistamise põhimõtteid (sh ristsaastumist), aga ka koolitusgrupi grupiprotsesse ja täiskasvanud õppijate õpetamise eripära. Õpe kestis 17 tundi, mille raames toimusid teooriatunnid, iseseisev töö ning toimus eksam. Eksam koosnes praktilisest tööst, kus tulevased seltsi kokanduskoolitajad näitasid oma oskuseid. Seltsi vabatahtlikest oli moodustatud koolitusgrupp ning eksami teemaks oli „Koolitus lasteasutuse toitlustiimile“. Uute koolitajate eestvedamisel valmisid erinevad saiad, kausipirukad, tatra- ja rabarberivaht ning karask. Kõik toidud õnnestusid ning eksamist kujunes mõnus õhtupoolik koos vahva seltskonna ning heade gluteenivabade söökidega.

Palju õnne Helenale ja Gertile

Kokanduskoolitajate sisekoolituse läbisid Helena Järvis ning Gerti Roosinupp.

Gerti on selle aasta algusest seltsi personalijuht ning nüüd ka kokanduskoolitaja. Gerti ise räägib enda kohta nii: „Gluteenivaba maailm on minu jaoks suhteliselt uus, sest minul ei ole tsöliaakiat, kuid mitmel minu tuttaval on. Kuigi oman koka kutset, siis tundsin, et vajan just gluteenivaba toidu valmistamisel teadmisi ja enesekindlust juurde. Antud sisekoolitus oli minu jaoks väga vajalik, sest õpetas mulle palju olulisi aspekte, mis on seotud gluteenivaba toitumisega ning mida peab gluteenivaba toidu valmistamisel jälgima ja meeles pidama. Loodan, et saan tulevikus oma teadmisi läbi praktiliste koolituste edasi anda ning seeläbi tõsta teadlikkust ning edendada gluteenivaba elu.

Helena poeg sai mõned aastad tagasi tsöliaakia diagnoosi ja see oli tema jaoks justkui välk selgest taevast. Helena ütleb, et paariks kuuks võttis see pea täitsa sassi, et nüüd ei ole ju midagi süüa! Et biopsia tegemiseni kulus terve suvi, siis tegid nad nn viimaseid gluteeni sisaldavaid toite. Näiteks viimane mannapuder jne. Sellest edasi aastatega aga kasvas kogemus ja vilumus ning praeguseks ongi Helena jõudnud olukorda, kus koroona ajal tuli sulgeda kohvikud, kus ta oli üle 10 aasta tegev olnud ning seega sügisel tekkis vaba aeg. Helena ei tahtnud toitlustusele päris selga pöörata ja tal tuli sisemine tahe jõudumööda aidata ka tsöliaakia teemaga kimpus inimesi omal moel ehk läbi kokanduskoolituse.

Koolitaja Küllike ütleb, et tal on hea meel, et saime läbi viia esimese kokanduskoolitajate koolituse. Täiskasvanute koolitajana leidis ta hea võimaluse anda koolituse käigus kaasa kõik enda kogutud ja kogetud parimad teadmised ning seda selleks, et uute koolitajate koolitused õnnestuksid. Küllike tunnustab uusi koolitajaid ja ütleb, et seda, et saime endale head ja tugevad koolitajad, nägin ja tundsin lõpueksamil.

Suured tänud ürituse sponsorile Raisio Grupile, sest mitmed tooted valmisid Elovena kaerajahudest.

Arhiiv