Saiad-leivad
Kartulileib
500 g | gluteenivaba jahu, nt Mix B |
10 g | kuivpärmi või 40 g pärmi |
250 g | keedetud ja purustatud kartuleid |
50 g | võid |
3 dl | leiget vett |
Sega jahu ja pärm, lisa kõik ülejäänud ained. Sega kuni kõik on ühtlaselt segunenud. Kalla taigen võiga ja jahuga kaetud vormi. Kata niiske käterätikuga ja lase kerkida soojas kahekordseks. Küpseta ahjus 180o C juures ca 40 min.
Kodune leib
500 g | gluteenivaba jahu, nt Mix B |
10 g | kuivpärmi või 40 g pärmi |
1 spl | äädikat |
3,8 dl | leiget vett |
Sega jahu ja pärm, lisa äädikas, vesi. Sega kuni on ühtlane taigen. Vormi niiskete kätega ümar leib ja aseta küpsetuspaberile. Kata niiske käterätikuga ja lase kerkida soojas kahekordseks. Küpseta 200o C juures ca 10 min, siis lase temperatuur 180o C ja jätka küpsetamist 30 min.
Koduleib võiga
500 g | gluteenivaba jahu, nt Mix B |
10 g | kuivpärmi või 40 g pärmi |
100 g | võid |
3 | muna |
3 dl | leiget vett |
Sega hästi jahu ja pärm. Lisa kõik ained ja sega kuni on ühtlaselt segunenud. Kalla taigen võiga ja jahuga määritud vormi. Kata niiske käterätikuga ja lase kerkida soojas kahekordseks. Küpseta ahjus 200o C juures ca 50 min.
Vormileib
500 g | gluteenivaba jahu, nt Mix B |
10 g | kuivpärmi või 40g pärmi |
40 g | võid |
5 dl | leiget vett |
Sega jahu, pärm, või ja lõpuks vesi. Sega ühtlaseks taignaks. Määri vorm võiga ja kalla taigen vormi. Kata niiske käterätikuga ja lase kerkida soojas kahekordseks. Küpseta ahjus 180o C juures umbes 55 min.
Pähkli-banaanileib
130 g/ 1t | riisijahu |
190 g/ 1t | kartulitärklist |
55 g/ ½ t | sojajahu |
3 tl | küpsetuspulbrit |
3 – 4 tk | küpset banaani |
80 g/ ½ t | hakitud pähkleid |
3 tk | muna |
100 g/ ½ t | suhkrut |
½ tl | soola |
105 g/ ½ t | maisiõli |
2 spl | vett |
Sega omavahel jahud, tärklised ja küpsetuspulber. Vahusta omavahel kokku munad, suhkur, sool, õli ja vesi ning lisa purustatud banaanid. Lisa vedelikule kuivained ja pähklid ning sega hästi läbi. Vala taigen saiavormi ning küpseta eelsoojendatud ahjus 175o C juures 1 tund.
Röstsai
195g / 1½ t | riisijahu |
195g / 1½ t | tapiokijahu / maisitärklist |
2spl | suhkrut |
1 spl | küpsetuspulbrit |
1spl | kuivpärmi |
1tl | soola |
1tk | suur muna |
2spl | õli |
1tl | õunaäädikat |
350ml /1 ½t | sooja vett |
Taimeõli/margariini pealt määrimiseks.
Sega omavahel riisijahu, maisitärklis, suhkur, pärm, küpsetuspulber ja sool.
Lisa kuivainetele muna, õli, äädikas ja vesi.
Mikserda kõrgel käigul ca 3 min, et lisada tainale õhulisust.
Vala taigen õliga määritud saiavormi ja lase tal topeltsuureks kerkida.
Määri pealt sula margariiniga (tee seda kindlasti või saia koorik tuleb praguline ja krobe)
Küpseta eelsoojendatud ahjus 180º C juures 50-60 min.
NB! Kui saia ei sööda ära ühe päeva jooksul võiks ta ära viilutada ja panna külmikusse.
Sobib suurepäraselt röstimiseks.