Koogid/Tordid
Hapupiimakook
2 | muna |
½ kl | suhkrut |
2 spl | õli |
5 tl | kakaod |
½ tl | kaneeli |
1 ½ kl | hapupiima |
1 kl | gluteenivaba jahu |
1 tl | küpsetuspulbrit |
3 | spl tärklist |
Munad kloppida lahti, lisada suhkur, õli, kakao, kaneel, hapupiim. Sega kõik hästi läbi, lisa vähehaaval küpsetuspulbriga segatud jahu ja tärklis. Küpseta 175- 200o C juures 35-40 min.
Õunakook
500 g | võid |
250 g | suhkrut |
4 | muna |
250 g | tärklist |
3 spl | gluteenivaba jahu |
2 tl | küpsetuspulbrit |
1,5 kg | õunu |
½ tl | kaneeli |
Tükelda õunad, sega kõik ained kokku. Pane vormi või ahjuplaadile ja küpseta 200o C juures 25 min.
Ahjukook
2 dl | piima või vett |
2 | muna |
½ tl | soola |
2 dl | gluteenivaba jahu |
50 g | datleid |
Sega kokku piim või vesi, munad, sool, jahu ja peenestatud datlid. Vala segu määritud pannile ja küpseta 225o C juures 10-15 min. Lisaks paku marju.
Rullbiskviit
5 | muna |
2,5 dl | suhkrut |
3 dl | kartulijahu |
2 tl | vaniljesuhkrut |
2 tl | küpsetuspulbrit |
5 tl | marjapüreed või täidist |
Vahusta munad ja suhkur (eralda munakollased munavalgetest). Lisa sõeludes kartulijahuga segatud küpsetuspulber. Sega kõik õrnalt kokku. Küpseta 200o C juures 10-15 min. Määri püree või täidis tulisele tainale ja rulli kokku. Lase jahtuda.
Rullbiskviit vahukoorega
4 | muna |
50 g | kartulitärklist |
2 spl | kakaopulbrit |
2 tl | küpsetuspulbrit |
1 dl | suhkrut |
soola |
Täidis ja kate:
2 dl | vahukoort |
1 | banaan |
moos |
Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Munakollased vahusta suhkruga. Kartulijahu segada kakao- ja küpsetuspulbriga. Segada kõik ained omavahel. Küpseta küpsetuspaberiga kaetud plaadil õhukese kihina 250o C juures umbes 5-7 min.
Võta küpsetuspaber ettevaatlikult ära, määri moosi koogile ja lase jahtuda.
Vahusta vahukoor ja lisa kolmandikule vahukoorele kahvliga purustatud banaan. Lisa segu koogile ja keera rulli, kaunista pealt vahukoorega. Kaunistuseks lisa purustatud mandleid või šokolaadi.
Tordipõhi
2 | muna |
2 kl | gluteenivaba jahu |
1 kl | suhkrut |
1 spl | hapukoort |
0,5 tl | söögisoodat |
0,5 tl | soola |
100 g | õli |
vaniljesuhkrut |
Munad vahustada suhkruga, lisada õli, hapukoor, jahu, sooda ja sool. Segada kõik hästi läbi ja valada vormi või plaadile. Soovi korral katta õunalõikude ja kaneeliga.
Kohupiimakook
Põhi:
100 g | toasooja margariini |
2 spl | suhkrut |
2 | muna |
2 dl | gluteenivaba jahu |
soola |
Kate:
500 g | kohupiima |
2 dl | suhkrut |
200 g | hapukoort |
3 | muna |
3 spl | gluteenivaba jahu |
1 | sidruni riivitud koor |
Soovi korral lisa rosinaid või aprikoose.
Margariin vahusta suhkruga, lisa pisut soola. Lisa ükshaaval munad, samal ajal vahustades. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, sega kõik läbi. Taigen suruda 26 cm läbimõõduga koogivormi. Vormi äärtele pane küpsetuspaber.
Katteks vahusta munvalged. Kohupiim sega munakollaste, suhkru, sidrunikoore ja jahuga. Sega munavalgevaht ettevaatlikult kohupiimasegule.
Vala kohupiim tainale ja küpseta 200o C ahjus 35-40 min.
Kookoskangid
300 g | kookoshelbeid |
2 spl | maisitärklist |
1 spl | sidrunimahla |
1 tl | vanillisuhkrut |
0,25 tl | soola |
400 g | suhkruga kondenspiima |
Kaunistamiseks 200 g tumedat šokolaadi.
Sega esimesed viis komponenti hästi läbi, lisa umbes 300 g kondenspiima ja sega tihedaks taignaks. Kui segu on pude ja ei anna hästi vormida, lisa vähehaaval veel kondenspiima, kuni tulemus on rahuldav. Kata ahjuplaat küpsetupaberiga. Veereta kuhjaga spl segu märgade käte abil palliks, seejärel vormi piklikuks kangiks. Lao kangid plaadile ja küpseta 175o C juures 18-20 min, kuni pind on kergelt pruunistunud. Tõsta restile jahtuma. Sulata tükkideks murtud šokolaad mikrolaineahjus või kuuma vette asetatud kausis. Kasta kangid kolmandiku võrra sulanud šokolaadi ja lase restil paar tundi seista. Säilita üksteisest küpsetuspaberiga eraldatud kihtidena õhukindlalt suletud karbis.
Kartuli-tatra pannkoogid (paksud)
4 tk
2 | keedetud kartulit |
1/4 dl | tatrajahu |
2 tl | maisi-või kartlitärklist |
2 tl | toiduõli |
soola |
Tambi kartulid õrnalt püreeks, lisa muud ained ja vett umbes 1/2 dl ehk kuni taigen on pudru paksune. Küpseta pannil õlis või margariinis paksud pannkoogid. Serveeri pannkoogid soojalt pohlahõõrutisega või siirupiga.
Riisipannkoogid (õhukesed)
1 1/2 dl | riisihelbeputru |
1 1/2 dl | kartulipüreed |
2 tl | maisi-või kartlitärklist |
2 spl | toiduõli |
soola |
Sega kokku veega keedetud riisihelbepuder, kartulipüree, tärklis, õli ja sool. Taigen on pudru paksune. Küpseta pannil õlis või margariinis õhukesed pannkoogid. Serveeri soojalt siirupiga, suhkruga, magusa moosiga või püreega.
Riisipannkook
1 | keskmine keedetud kartul |
1 dl | keedetud riisi |
3 spl | maisi-või kartlitärklist |
1/2 dl | vett |
1/2 spl | siirupit |
õli küpsetamiseks |
Tambi kartul püreeks. Lisa riis ja natukese veega segatud tärklis koos siirupiga. Küpseta tainast praepannil õlis 4-5 väikest pannkooki või üks suur.
Polentapannkoogid (õhukesed)
2 dl | kartulipüreed |
2 spl | maisitangu |
natuke soola | |
õli küpsetamiseks |
Sega maisitangud kartulipüree sisse, maitsesta soolaga. Küpseta tainast keskmisel kuumusel pannil õlis õhukesed pannkoogid. Arvesta 2-3 spl tainast ühe õhukese pannkoogi tarvis. Küpseta mõlemalt poolt umbes 5 minutit, et maisitangud jõuaks pehmeks minna. Serveeri magusa moosiga või siirupiga.
Maisipannkoogid (õhukesed)
2 dl | vett |
2 dl | kartulihõõrutist |
2 dl | maisijahu |
natuke soola | |
õli küpsetamiseks |
Sega kokku pannkoogitaina ained. Lase kerkida umbes pool tundi. Küpseta kuumal pannil õlis väikesed õhukesed pannkoogid.
Pannkoogid (õhukesed)
12-15 väikest pannkooki
2 tl | pärmi |
3 dl | vett |
1 1/2 dl | tatrajahu |
2 dl | riisijahu |
soola |
Leota pärm kehasoojuses vees. Lisa jahud ja sega taigen ühtlaseks. Lase seista soojas umbes 1/2 tundi ja küpseta tainast õhukesed pannkoogid.
Banaanipannkoogid (õhukesed)
8-10 väikest pannkooki
1 tl | pärmi |
1 1/2 dl | vett |
1 dl | tatrajahu |
1/2 dl | riisijahu |
1 tl | fariinisuhkrut |
1 | banaan |
Leota pärm kehasoojuses vees. Lisa jahud ja sega taigen ühtlaseks. Lase seista soojas umbes 1/2 tundi. Lisa püreestatud banaan ja fariinisuhkur. Küpseta õhukesed pannkoogid pannil.