Restoran Barbara pakub gluteenivaba toitu
Avaldatud: 24 juuli, 2025
Meil on rõõm teada anda Eesti teisest 100% gluteenivaba kööki omavast restoranist. Selleks on restoran Barbara Pärnus, mille kodulehega saate tutvuda siin: https://barbararesto.ee/ . Kõikidele Eesti Tsöliaakia Seltsi liikmetele kehtib Barbara restoranis hinnasoodustus.
Entusiasm ja idee
Restorani omanik Alari Tõnissoo räägib nii: „Meie restorani algus oli juhuslik. See tähendab, et oli olemas sisemine säde mingit restoranivärki teha ja vahel juhtub, et klotsid asetuvad paika justkui iseenesest. Meie puhul ei olnud mingit suurt eluunistust ega ka mingit tohutut eeltööd, et seda kõike teha. Meil polnud kogemust ega teadmisi, aga oli suur entusiasm!“
Alari Tõnissoo lisab veel, et gluteenivaba restorani idee tuli sellest, et nad otsisid oma restoranile eristumispunkti. Nad mõtlesid, et teevad ehk sellise tervisliku kalorite väljatoomisega restorani. See tundus hea mõte, aga siis nende peakokk Kristi ütles, et “teate, ma natuke oskan sellist gluteeni- ja laktoosivaba menüüd teha ja noh üldse allergeenidega tööd teha.” Sellel mõttel lasti nädalapäevad settida ning nii sündiski otsus hoopis selles suunas liikuma hakata.
Rikkalik menüü ja õdus atmosfäär
Suvemenüü on restoranis Barbara kerge, kus suuremat rõhku pannakse kergetele salatitele, kanale ja proovitakse ka TAKE-AWAY platvormil „sihtida“ noori tänavatoiduga. Talvine menüü hoitakse rikkalikumana. Menüüs on laia lihavalikuga pearoad, supid, suupisted, eelroad ja desserdid. Vastlapäeval tehakse kiiresti populaarsust kogunud vastlakukleid.
Alari Tõnissoo toob välja, et nende maitsed on erilised. Need on veidi kodused, aga tasakaalustatud erinevate maitsekooslustega. Eripäraks on kasvõi see, et nad kasutavad oma roogade garneeringus sära andmiseks granaatõunaseemneid. Üheks hitt-tooteks on imehea ja kohev kohapeal küpsetatud majasai. Kõige suuremaks eripäraks on ikkagi see, et tegemist on 100% gluteenivaba köögiga. Menüüs on ka nii gluteeni sisaldavad kui gluteenivabad õlled.
Igapäevaselt töötab restoranis kaheksa inimest. Neile lisandub vahva sotsiaalmeedia tiim ja erinevad koostööpartnerid. Terve tiim läbis varakevadel seltsi koolituse tsöliaakiast, gluteenivabast toitumisest ja ristsaastumise vältimisest toidu valmistamisel. Suvel palgatakse lisatööjõudu. Restorani atmosfäär on soe ja õdus, kuhu saab tulla nii perega einestama kui niisama kohvi ja kooki nautima.
Kõik huvilised on Barbara restorani oodatud!