TEKO Pagar-kondiitrite õppekavas on gluteenivaba küpsetamise valikaine
Avaldatud: 21 august, 2020
Juba kolmandat õppeaastat järjest oli Tallinna Teeninduskooli pagar-kondiitrite ja kondiitri eriala õpilastel õppekavas gluteenivaba küpsetamise valikaine. Möödunud kevadel läbisid nii põhi- kui gümnaasiumi baasil eesti ja vene õppekeelega õppijad. Valikaine rakendamise eesmärgiks on uue põlvkonna kondiitrite ja pagarite teadlikkuse kasv gluteenivabast küpsetamisest. Oleme kindlad, et läbi nende jõuab paljudesse Eesti toitlustusettevõtetesse korrektne info ning oskused meile sobiliku pakkumisest.
Eesti Tsöliaakia Seltsi eestvedamisel on kirjutatud õppekava ning läbi viidud tunnid. Teoorias õpitakse, miks tsöliaakia puhul kehtivad küpsetamisele nii ranged reeglid ning praktilistes tundides küpsetatakse gluteenivabu tooteid. Sellel aastal katsetati aprikoosi-ja banaanikeeksi, šokolaadimuffineid, õunakooki, kreemisaiu, Tosca kooki, pitsat, vaarakut, quiche ja aedviljapirukaid.
Valikaine raames külastati ka Soome gluteenivabu kohvikuid ja käidi õppekäigul restoranis Kivi.Paber.Käärid. Mõlemas kohas võeti õppijaid hästi vastu, pakuti gluteenivabu küpsetisi ning avaldati tunnustust, et selline valikaine on ellu kutsutud. Seltsi HoReCa töörühma liikmed külastasid ka iseseisva töö degusteerimise tundi.
Kuna osad tunnid jäid kevadesse, siis seoses karantiiniajaga tuli need läbi viia distantsõppes. Sellega saadi kenasti hakkama: teooria tunnid toimusid virtuaalselt ning praktiliste tundide asemel pidid õppijad kodus gluteenivaba küpsetise valmistama ning sellest video õpetajale saatma. Kõik õppijad said selle ülesandega hakkama ning õpiväljundid said saavutatud.
Tagasisides ütlesid õppijad, et nad on rahul, et nende õppekavas selline valikaine oli. Eelnevalt arvati, et gluteenivaba dieet on trendikas ning tõdeti, et nüüd teavad nad tsöliaakia tõsidusest ning oskavad gluteenivabadeks küpsetisteks valida tooraineid ning vältida ristsaastumist. KO19-KE õppija Evelin Parusk ütles: “lisaks muule õpitule on uued teadmised tsöliaakiast ja gluteenivabast toitumisest suurel määral minu maailmapilti avardanud. Minuni on jõudnud arusaam sellest, kui oluline on see teema inimestele, kes selle terviseprobleemi alla kannatavad. Aitäh õpetajatele!”.