Avaldatud: 29 september, 2022

13. august oli märgiline päev Eesti Tsöliaakia Seltsi ning kõikide tsöliaakiat põdevate laste jaoks, sest teadlikkus tervislikel põhjustel teisiti toituvate laste vajadustest ning ka nende toitlustamise murekohtadest sai viidud üritusel mitmekümne inimeseni. Lisaks valmis arutelust ka podcast, mille lingi leiate postituse lõpus.

Nimelt osaleti esmakordselt juba kümnendat korda toimuval Arvamusfestivalil “Märka Tervist” alal päris oma paneeldiskussiooniga “Kas iga laps saab tervist arvestavalt süüa?”, mida modereeris seltsi vabatahtlik Katre Trofimov ning paneelis jagas oma väärt kogemust HoReCa töörühma liige ja seltsi koolitaja Marget Merman. Lisaks rääkisid paneelis veel Kristi Peegel (Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu esinaine), Evelyn Esajas (Eesti Koolitoidu Liidu esinaine), Reet Ruuto (Bureau Veritas Eesti OÜ, juhtaudiitor).

Tervislikel põhjustel teisiti toituva lapse toitlustamine tuleb korraldada lasteasutuse, toitlustaja ja lapsevanema koostööl. Tegelikkus on tihti kurb lastele, kellel on meditsiiniline diagnoos teisiti toitumiseks, sest elustiili dieedid pahaaimamatult „pisendavad“ tervislikel põhjustel peetavaid dieete. On erinevaid probleeme – hanked ei nõua seda toitlustajatelt; vähene toitlustajate teadlikkus; hirm asutuste köökides.

Kuula lähemalt arutlusel tõstatunud mõtete ja lahenduste kohta festivali podcastist. Kuidas saada üle hirmust, mis tekib nii lapsevanemal, lapsel kui ka koolil ja toitlustajal, kui ühtäkki teatatakse, et nüüd tuleb süüa gluteenivabalt või diabeedi tõttu hoopis süsivesikuid lugema hakata. Milliseid lennukaid ideid ja mõtteid pakuti paneelis osalejate poolt lahendustena välja?

Vaata paneelivestluse fotosid ka Arvamusfestivali GALERIIS. Teiste samal alal toimunud vestluste fotosid saad vaadata SIIT.

 

Arhiiv