Avaldatud: 14 oktoober, 2024

Selle aasta kolmandas Tervis + ajakirjas on luubi all tsöliaakia.  Lugeda saab nii meie haigusest kui gluteenivabast toitumisest ning leiab ka retsepte küpsetamiseks.

Mari-Liis Helvik: „Õppisin uuesti sööma ja poes käima“

Mari-Liis Helvik, kes asus septembri keskel Eesti Naise toimetust juhtima, räägib enda teekonnast tsöliaakia diagnoosini ja elust tsöliaakiaga. Mari-Liis Helvikul diagnoositi tsöliaakia 2016 ning ta tunnistab, et see oli tema jaoks pingeline aeg. Nii nagu paljudel teistel tuli ka Mari-Liisil üle elada aeg, kus lootusetus meeleolus tuli eraarstide vahet käia. Intervjuus räägitakse ka sellest, kuidas tsöliaakiat peetakse ikka veel moehaiguseks või kapriisiks. Kokkuvõtteks aga ütleb Mari-Liis, et gluteenivaba elu on kerge, kui sellesse positiivselt suhtuda.

Tasakaalustatud gluteenivaba toitumine ja retseptid

Seltsi koolitajad Annely Püttsepp ja Aive Antson selgitavad, mis tähendab gluteenivaba ja kuidas toituda nii, et menüü oleks tasakaalustatud ja tervislik.

Dr Schär on avaldanud pika artikli, kus räägitakse tsöliaakia sümptomitest, levikust ja ka mittetsöliaakia gluteenitundlikkusest. Lisaks tuuakse ära 10 nõuannet gluteenivaba toitumise kohta. Avaldatud on ka kolmes värvis tabel, kust saab vaadata, millised toiduained on meile ohutud, millistel toiduainetel on kõrge risk varjatud gluteenile ja ristsaastumisele ning millised toiduained on meile keelatud.

Ajakirja lõpus on kaks gluteenivaba retsepti: banaani-šokolaadileib ja soolased muffinid juustuga: SIIN

Arhiiv