Avaldatud: 27 aprill, 2022

Nipid tsöliaakiahaigele väljas söömiseks

Oleme kokku pannud mõned näpunäited tsöliaakiahaigele väljas söömiseks.

  • Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt leiad restoranid, kes on läbinud meie koolituse teemal “Tsöliaakia ja gluteenivaba dieet. Gluteenivaba toidu valmistamise nõuded”, et olla teadlik võimalikest ristsaastumise ohtudest ning sellest, kuidas neid vältida.
  • Kui restorani menüüs ei ole märgitud gluteenivaba einet, siis küsi restorani personalilt, mis neil menüüs gluteenivaba on ning kas nad saavad muuta mis tahes einet gluteenivabaks. Võimaluse korral palu personalil täpsustada toidud üle kokaga.
  • Kui restorani menüüs on märgitud toidu taha G täht, siis pea meeles, et see võib tähendada erinevaid asju. Osad restoranid kasutavad seda siis kui toit sisaldab gluteeni ning teised jällegi kui toit on gluteenivaba. Vajadusel täpsusta see üle personaliga.
  • Kui sirvid menüüd või broneerid veebis, pea meeles, et teave võib olla aegunud – parem on helistada ette. Sageli on broneerimisel ka märkmete/kommentaaride jaotis, kuhu kindlasti kirjuta üles, et vajad gluteenivaba einet ja sul on tsöliaakia, et toidukohad saaksid sinu vajadustele vastata.
  • Kui sul tekib kahtlus, et kas teenindaja on sulle ikka gluteenivaba toidu toonud, siis palu neil kinnitada, et söök on tõepoolest gluteenivaba. Kui nad ei tundu oma vastuses kindlad, siis paluge neil kokalt üle küsida. Ja kui sa ikka veel kahtled, et söök on ohutu, siis ära söö seda.
  • Kas sul oli väljas söömisel suurepärane gluteenivaba kogemus? Jagage seda meiega kirjutades meie Facebooki sõnumitesse ja meie gluteenivaba kogukonnaga Tsöliaakia grupis ning jäta kindlasti ka tagasiside restoranile, et nad teaksid, et teevad suurepärast tööd nende jaoks, kes peavad gluteenivabalt toituma.

Ja ennekõike ära karda sõna võtta ja enda eest seista, jäädes sealjuures viisakaks. Teie tervis on alati esikohal!

Arhiiv