Avaldatud: 16 märts, 2020

MaaeluministeeriumEesti Kaupmeeste Liit ning Toiduliit on saanud Eesti Tsöliaakia Seltsilt sisendi tsöliaakiahaigetele kriisiolukorras vajamineva toidu osas (kriitilised toiduained, mis peaksid poelettidel olema), et kauplused oskaksid planeerida oma laovarude korraldamist ning tootjad tootmist.

Rõhutame siinkohal, et tegemist on olukorraga – kriisiga – mis on pikas perspektiivis ajutine (loodetavasti mitte pikem kui mõned kuud) ning peame mõistma, et ilmselt tuleb kõigil isiklikult pingutada rohkem ka selle näol, et tarbime pigem köögi- ja puuvilju, liha- ja piimatooteid ning võimalik, et peame valmistama gluteenivabast jahust ise oma leiva/saia.

KÕIGE OLULISEM ON, ET TSÖLIAATIK JÄTKAB GLUTEENIVABA DIEETI, sest vastasel korral tekitab ta omale peensoole kahjustuse ning nõrgendab immuunsüsteemi, mis omakorda võib tähendada vajadust meditsiinilise abi järgi olukorras, kus meditsiiniasutused on niigi suure koormuse all.
OLEME ISE VASTUTUSTUNDLIKUD JA JÄLGIME, MIDA SÖÖME!

Tsöliaatikute jaoks ainsaks raviks olev gluteenivaba toit on pandud riigi poolt koostatavas nimekirjas teisele positsioonile, kõige kriitilisema esimese positsiooni järel, kus on tegemist laste piimasegude, eritoitude järel (eritoit sondiga toitmiseks jms), mis on elukriitilised teatud haigustega inimestele, kelle jaoks meditsiiniline eritoit ongi AINUS võimalus süüa.

Täname kõiki koostöö ja mõistmise eest ning ühiselt saame olukorrast jagu!

Arhiiv