Avaldatud: 15 mai, 2025

Eesti Tsöliaakia Selts viis 2024. aasta detsembris läbi toodete hinnavõrdluse analüüsi, kus võrreldi tava- ja gluteenivabade toodete keskmise hinna erinevust. Miniuurimuse viisid seltsi vabatahtlikud läbi Prisma, Rimi, Selveri ja Coopi e-poodide põhjal. Analüüsi jaoks võrreldi nii Eesti kui välismaiste brändide tooteid.

Gluteenivabad tooted 1,4 – 6,3 korda kallimad

Gluteenivabad tooted on tavatoodetest oluliselt kallimad oma erilise tootmisprotsessi tõttu. Gluteenivabad teraviljad peavad olema kasvatatud, koristatud, kuivatatud ja jahvatatud erinõuete järgi ning samamoodi peavad olema valmistatud ka gluteenivabad tooted. Seetõttu on tsöliaakiaga inimesel oluline tarbida “gluteenivaba” kirja või gluteenivaba toidu kaubamärki kandvaid teraviljatooteid, et olla kindel nende ohutuses tervisele.

Analüüsist selgub, et kõige väiksem on gluteenivaba ja gluteenisisaldava toote hinnavahe tatra ja müsli puhul. Ristsaastumata tatar on vaid 1,4 korda kallim tatrast, mis toodetakse teiste teraviljatoodetega koos. Samuti on gluteenivaba müsli vaid 1,4 korda kallim tavamüslist. 
Kõige suurema hinnavahega toode on eestlastele oluline toiduaine leib, sest gluteenivaba leib on kogunisti 6,3 korda tavatootest kallim.

Hinnavõrdlus 2021 vs 2024

Võrdlesime ka kolme aasta taguse uuringu tulemusi ning selgus, et kõikides kaubagruppides on gluteenivaba ja gluteenisisaldava toiduainete hinnavahe vähenenud. Nt 2021. aastal oli gluteenivaba jahu 6,9 korda kallim nisujahust, siis eelmise aasta lõpus oli vahe vähenenud 5,1 korrani. Kõige rohkem on odavnenud kaerahelbed. Kui 2021. aastal olid gluteenivabad kaerahelbed 4 korda kallimad tavakaerahelvestest, siis 2024. aastal olid gluteenivabad kaerahelbed vaid 1,8 korda kallimad.

Arhiiv