Avaldatud: 11 juuli, 2022

Gluteenivaba leib on 7 korda rukkileivast kallim

Gluteenivaba leib on 7 korda rukkileivast kallim

Taas on Eesti Tsöliaakia Selts ära kaardistanud gluteenivaba jahu, pasta, kaerahelveste, müsli, leiva, saia, küpsiste ja tatra hinnad võrreldes tavatoodetega.

Kõige suurem hinnaerinevus ongi leival – gluteenivaba leib on 7 korda kallim rukkileivast. Kallis on ka gluteenivaba jahu, mis on 6,9 korda nisujahust kallim. Ning gluteenivaba sai on 6,3 korda nisusaiast kallim. Ülejäänud toiduained on 1,7 – 4 korda kallimad. Hinnaanalüüs tõestab, et tsöliaakiahaige toidukord on palju kulukam võrreldes nendega, kes eridieeti pidama ei pea. Kallidus tuleneb rangetest tootmisnõuetest, sest gluteenivabade toiduainete tootmiseks on ettenähtud kindlad regulatsioonid – toodete tootmine algab vilja kvaliteedi kontrolliga ning lõpeb rangete nõuetega tootmisele. Samas on gluteenivaba toit tsöliaakiahaige ainus ravim ning dieedist kõrvale kaldumine toob tsöliaatikule kaasa tervisehädad, seega range dieedi järgmine on meile ülioluline.

Võrreldes paljude Euroopa riikidega ei saa Eestis elavad tsöliaakiahaiged toetusi gluteenivabade toodete ostuks. Eesti Tsöliaakia Seltsi üheks fookusteemaks ongi tsöliaatiku lisakulude maksumus (lisaks toidukorvile on kulutused seotud ka toitumisterapeudi visiitide ja muude arstil käikudega).

Antud uuringu andmed on kogutud eelmise aasta lõpus ning järjepidev hinnavõrdluse kaardistus on üks seltsi tegevustest, et oma kogukonna olukorrast ja vajadustest ühiskonnale teada anda.

Vaata hinnavõrdlust meie kodulehel – https://tsoliaakia.ee/infomaterjal/hinnavordlus/

Arhiiv