Avaldatud: 7 mai, 2021

Juba neljandat õppeaastat järjest on Tallinna Teeninduskooli pagar-kondiitri eriala õpilastel võimalus õppida „Gluteenivaba küpsetamise“ valikainet. Selle aine läbisid kõik toiduainetööstuse valdkonna õppijad – nii põhi- kui gümnaasiumi baasil eesti- ja vene keelsetel õppekavadel õppivad pagarid ja kondiitrid. Sellel õppeaastal esmakordselt said gluteenivabalt küpsetada ka abipagarid. Kokku läbis selle valikaine ligi 100 õppijat.

Aines on nii teooria kui praktiline pool. Teoorias räägitakse tsöliaakia haiguse eripärast, et tulevad pagarid ja kondiitrid mõistaksid, miks on sõna „gluteenivaba“ nii oluline ja kuidas ning millal seda korrektselt kasutada. Lisaks räägiti põhjalikult ka gluteenivabadest toiduainetest, et tulevased pagaritöökodade omanikud ja töötajad oskaksid valida korrektsed toorained gluteenivabade küpsetiste jaoks. Samuti räägiti gluteenivabast kaubamärgist, ristsaastumisest, gluteenivaba küpsetamise eripärast ja nippidest. Teooria tunde viis läbi seltsi koolitusjuht Aive Antson.

Praktilistest tundides kasutati nii spetsiaalseid gluteenivabu jahusid kui ka maisi-, mandli-, tatra- ja riisijahu. Küpsetati nii soolaseid kui magusaid tooteid – leibu, kooke, rullbiskviiti jm. Praktilisi tunde viis läbi Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuse kutseõpetaja Tea Vallimäe. Tea on Tallinna Teeninduskooli kondiitri eriala vilistlane, kelle lõputöö teema oli seotud gluteenivabade retseptide arendusega.

Iseseisvaks tööks pidi iga õppija kodus valmistama ühe gluteenivaba toote. Kõik õppijad said sellega hästi hakkama, sest hoolikalt valiti tooraineid ning retsepte. Õppijate küpsetised olid väga eriilmelised – tehti torte, muffineid, keekse, küpsiseid, rullbiskviite jm. Õppijatele olid tagasisidet andmas lisaks Tallinna Teeninduskooli õpetajatele ka gluteenivabade toodete maaletooja Oribalt Tallinn esindaja Maria Valma, Eesti esimese vaid gluteenivabu tooteid müüva e-poe gluteenivabatoit.ee omanik Kersti Hendrikson ja Eesti Tsöliaakia Seltsi HoReCa töörühma esindaja Kätlin Talumaa. Tooted oli maitsvad ning isegi kerkinud üllatavalt hästi.

Õppijate sõnul olid nad küll ennem kuulnud sõna „gluteen“, kuid täpsemalt tsöliaakiast ja gluteenivaba küpsetamise nõuetest enamik neist ei teadnud. Õppijad leidsid, et see valikaine tund oli väga vajalik ning silmi avav üldse ühiskonnas toimuvast, sest nüüd nad teavad, miks ei tohi reklaamitrikina kasutada sõna „gluteenivaba“.

Seoses kondiitri kutsestandardi muutusega on suurendatud õppekavades erinevatest jahudest küpsetamise moodulit ning alates järgmisest õppeaastast õpetatakse gluteenivabu tooteid küpsetama põhiõpingute sees.

 

Fotod: Tea Vallimäe

Fotodel kondiitri eriala õpilased Piret Pärnaku, Laura Kõrgmaa, Lea Rannu ja Eglyd Villers valmistamas gluteenivabu küpsetisi.

Arhiiv