Avaldatud: 19 juuni, 2022

gluteenivaba grillimine

Pane grill käima – käes on gluteenivaba grillihooaeg!

Kui elad gluteenivaba elu, pead toitude planeerimisel ja valmistamisel tegema mõned asendused – sai, leib, hamburgeri- ja hot dogi kuklid, mis tuleks asendada, turgatavad kindlasti esimesena pähe. Peame kõik õues grillimise ja söömise üksikasjad läbi mõtlema, et tagada ohutu gluteenivaba kogemus.

Grilli hoidmine gluteeni osakestest puhtana tähendab, et peale iga gluteeni sisaldava toidu grillimisel tuleb grill iga kord ka põhjalikult puhastada. Tüüpiline grillresti puhastamise viis on selle soojendamine ja seejärel grillresti külge kinni jäänud kõrbenud toidu maha kraapimine. Kui sinu või keegi sinu tuttav on gluteenivaba ja sööb teie grillil valmistatud toitu, pead eelnevalt grillrestid eemaldama, seebivees leotama, põhjalikult puhtaks nühkima ning seejärel gluteenivabad toidud esmalt grillima, et olla veenduda gluteenivaba toidu ohutuses.

Ideaalne viis gluteenivabaks grillimiseks on spetsiaalsel grillil, kus grillitakse vaid gluteenivabu asju, kuid see ei pruugi olla otstarbekas. Teine võimalus olla kindel grilli gluteenivabas olekus on grillida ainult täiesti gluteenivaba toitu, kuigi see ei pruugi olla realistlik. Veel üks võimalus on gluteenivabade esemete grillimine fooliumil. Kui elate gluteenitarbijate ja gluteenivaba toitu söövate inimeste segaleibkonnas või lähete sõbra juurde grillima, võib see olla lihtsaim ja tõhusaim lähenemine.

Kuigi liha on loomulikult gluteenivaba, võivad mõned marinaadid sisaldada siiski gluteeni paksendaja või stabilisaatori näol. Lugege marineeritud lihade etikette, et veenduda, et need ei sisalda gluteeni. Erinevad grillvorstid võivad sisaldada koostisosi, milles on gluteen – loe alati vorstikeste koostis enne söömist/ostmist üle. Serveeri kõigepealt gluteenivabad road, et vältida toidutarvikute ristsaastumist. Gluteenivabad saiad ja leivad serveeri eraldi taldrikul. Lisandite ja marinaadi puhul on isetegemine kindlaim viis, sest siis on täielik kontroll iga koostisosa ja keskkonna üle, milles need valmistati.

Aga kastmed, küsite? Tänapäeval populaarseimad kastmed – majonees, sinep ja ketšup – on üldiselt gluteenivabad. Väga vähesed kaubamärgid lisavad koostisesse gluteeni, kuid alati tasub üle lugeda. Kasuta kas pigistatavaid pudeleid või veendu, et gluteenivaba inimese jaoks oleks eraldi kastme kauss, kuhu sisse toit kasta, et vältida ristsaastumist. Pane tähele: kui kaste sisaldab tavalist sojakastet, siis sisaldab see ka gluteeni. Kui kasutate grillimisel sojakastet või otsite spetsiaalset maitseainet, mis sisaldab koostisosana sojakastet, valige selle asemel spetsiaalne gluteenivaba sojakaste ja segage seejärel maitseained kokku.

Alati saad lubatud- ja keelatud toiduained üle kontrollida meie kodulehel leitavast tabelist.

Arhiiv