Avaldatud: 1 november, 2023

28. oktoobril 2023 toimus Helsinkis Lautasella mess, kus ühel ajal toimusid nii gluteenivaba toidu, raamatu- kui ka toidu ja veinimessid. Lautasella messi külastasid ka seltsi vabatahtlikud Merle Gents, Aive Treiman, Riina Allikas, Kätlin Talumaa ja Aive Antson.

Põhirõhk tervislikul toidul

Lautasella messil osalesid nii Soome, Itaalia kui Rootsi gluteenivabade toodete tootjad. Pakuti nii soolaseid kui magusaid küpsetisi, müslisid, leibu, saiu, kukleid, teraviljahelbeid, makaronitooteid ja batoone. Seltsi vabatahtlikele väga meeldis, et paljud tootjad olid rõhku pannud tervislikkusele, nt asendanud valge suhkru kookossuhkruga, kasutanud toodetes teffi ja sorgot, lisanud küpsetistesse nii seemneid kui aedvilju.

Suheldi aktiivselt nii tootjate kui Soome seltsiga

Seltsi vabatahtlikud suhtlesid aktiivselt messil osalenud tootjatega, et sõlmida uusi kontakte ja vaadata, kes soovib oma tooteid ka Eesti turule tuua. Rootsi firma Fibr andis seltsi jõulupeole degusteerimiseks gluteenivabu batoone. Suheldi ka Soome seltsi esindaja Marjo Jokineniga, kelle sõnul arvatakse, et Soome elanikkonnast u 2%l on tsöliaakia. Ka Soomes on tsöliaakia aladiagnoositud, sest tsöliaakia diagnoosi on saanud 40 000 inimest, mis teeb 0,72% elanikkonnast. Soome Tsöliaakia Seltsi kuulub 21 000 inimest.

Aitäh Soome Tsöliaakia Seltsile

Lautasella messi gluteenivaba toidu messi osa organiseeris Soome Tsöliaakia Selts. Nad olid ära teinud väga suure töö, sest paralleelselt messiga toimus ka seminar, kus räägiti nii tsöliaakiast kui gluteenivabast toitumisest. Soomes on 30 maakondlikku allorganisatsiooni ning kõikide nende esindajatel oli võimalus messil osaleda tänu spetsiaalselt organiseeritud transpordile.

Suur aitäh Soome Tsöliaakia Seltsile, kes sponsoreeris meie vabatahtlike piletid Lautasella messile!

Fotod: Riina Allikas

Arhiiv