Avaldatud: 11 september, 2017

ETS-i juhatuse liikmed Katre Trofimov ja Riin Jõgi külastasid 4. septembril Eestis tegutsevat Tõrvaaugu Mahe talu, kelle üheks tegevusalaks on mahetatra tootmine.

Tatar on oma olemuselt gluteenivaba teravili, kuid tsöliaakiahaigetele on oluline, et tatra tootmine toimuks samuti väga puhastes tingimustes ning selle puhtus oleks kontrollitud alates külvamise hetkest. Tatrakasvataja peab sellisel juhul kontrollima mahapandavate seemnete puhtust võõrteradest, et tatrapõllul ei oleks eelneva paari aasta jooksul kasvatatud gluteeni sisaldavaid teravilju, koristamine puhta kombainiga, kuivatamine puhtas kuivatis ning jahvatamine täiesti eraldi liinil jne, sest jahutolmu lendlemine on üks suurimaid ristsaastumise riske.

Tõrvaaugu Mahe talus toimetab usin perekond Kuusik, kes said sel aastal valmis oma uue tootmishoone puhta tatra tootmiseks. Nende tootevalikusse kuulub nii tatra tang kui ka jahu. Mitmed Eesti tootjad ja söögikohad kasutavad täna nende jahu oma gluteenivabade toodete valmistamiseks. Erinevatel ajaetappidel on talupidajad teinud gluteenianalüüsi ka oma tatrale ning tulemused on olnud alla 20mg/kg, kuid ametlikku gluteenivaba kaubamärki nende toodetel veel peal ei ole.

Meie külastuse eesmärk oli rääkida gluteenivaba tootmise nõuetest, et tagada tsöliaakiahaigetele puhas tatar. Suur rõõm oli tõdeda, et perekond on teemast väga huvitatud ja ka teadlikult oma tööprotsesse selle nimel kujundanud.

Kõige suurem heameel oleks Eesti Tsöliaakia Seltsil, kui meie turule tuleks järgmine kaubamärki omav puhta tatra tootja!

Meie igatahes jääme seda hetke ootama!
Eesti Tsöliaakia Selts

Arhiiv