Avaldatud: 5 mai, 2021

Sellel õppeaastal oli Tartu Tervishoiu Kõrgkooli tudengitel võimalus valida valikaineks Tsöliaakia ja gluteenivaba dieedi teemaline kursus. See oli esimene tsöliaakia teemaline valikaine kõrgkoolis. Õppekava töötasid välja ja õppejõududeks olid seltsi asutajaliige, Tartu Ülikooli Kliinikumi vanemarst-õppejõud ja Tartu Ülikooli lastegastroenteroloogia kaasprofessor dr Oivi Uibo ja seltsi koolitusjuht Aive Antson. Dr Oivi Uibo õpetas tsöliaakia haigusega seonduvat ja Aive Antson rääkis gluteenivaba dieedi nõuetest. Kursus äratas õe ja füsioterapeudi õppekava tudengite hulgas suurt huvi ning 30 kohta täitusid kiiresti. Lisaks loengule koostasid üliõpilased iseseisva töö ning sooritasid aine lõpus testi. Kogu kursus toimus virtuaalsel teel. Iseseisvaks tööks oli gluteeni sisaldavate ja gluteenivabade toiduainete hinna võrdlus. Tudengid ütlesid, et iseseisva töö analüüsist tuleb selgelt välja, et tsöliaatikute ostukorv on palju kulukam kui tavainimese oma. Toodete hind oleneb firmast, koostisainetest, päritolumaast ja põhiproduktist. Tudengid tõid välja, et osade gluteenivabade toodete (nt leiva-ja saiatooted) hind on võrreldes gluteeni sisaldavate toiduainetega pea kümnekordne. Oldi veendunud, et toidu otsimine, ostmine ja valmistamine on tsöliaakiahaigete jaoks keeruline ja aeganõudev. Tõdeti ka, et e-poodide mitmekesisus lihtsustab tsöliaatikute ja nende lähedaste elu.

Kursuse kokkuvõtteks tõid tudengid välja, et tegu on väga olulise teemaga, mis kindlasti peab saama rohkem tähelepanu nii ühiskonnas kui ka tervishoiusüsteemis ning kindlasti peaks ka järgnevatel aastatel olema Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis võimalik seda õppeainet valikaine raames õppida.

Arhiiv