Avaldatud: 21 detsember, 2020

On rõõm lugeda, kuidas tsöliaatikud otsustavad ise härjal sarvist haarata ning teha gluteenivabu verivorste!

“Olin juba unustanud, kuidas maitseb üks õige kruubine (loe: tatrateraline) verivorst. Tegelikult oli varem verivorste teinud ainult meie vanaema, aga isa võttis minu soovi kuulda ning taaselustasime toreda jõulutraditsiooni. Isa organiseeris soolikad, vere ja pekise sealiha ning minu unistus “gluteenivabad verivorsid” sai teoks. Õnneks meil õnnestus saada juba puhastatud sooled, seega oli vaja keeta vaid sibulane toortatrabuder (Tõrvaaugu toortatrast), mille segasime vere ja praetud pekitükikestega ühtlaseks möksiks. Kui te teadatahate siis see ei näinud üldse isuäratav välja 😀

Soolte täitmiseks kasutasime täiesti tavalist hakklihamasinat, ilma otsikuteta. Ajasime soole hakklihamasina otsa ning pidevalt möksi juurde lisades väntasime vorstikesed valmis. Iga vorstijupikese otsa sai armas takunöörilst lipsuke. Seejärel sai osa vorste puupliidiahju küpsema pandud ja teise osa sügavkülma. Kusjuures viimaseid sügavkülmutatud “üllatusi” tuli veel suvelgi välja, niiet meie pere nautis jõulumeeleolu ka suvel 🙂

Mässamist oli ja aega kulus, nõusi sai ka korralikult pesta, aga see tasus enda ära. Ja siit õppetund, kui mõni tegu tundub ebaahvatlev, nagu näiteks seda on vorstitegu, siis see võib olla täiega väärt ettevõtmine 🙂

Head isu ja toredat jõulumeeleolu!

 

Anni.”

Arhiiv