Lõppes terminitöö populariseerimise projekt
Avaldatud: 3 veebruar, 2024
Eesti Keele Instituut kuulutab igal aastal välja terminitöö konkursi, läbi mille saab taotleda toetust terminitööks ja selle populariseerimiseks (oma valdkonna terminivara talletamine, olemasoleva terminibaasi korrastamine kui ka terminiürituste korraldamine).
Kogu tegevusaja vältel on seltsis peetud oluliseks korrektsete terminite kasutamist. On tähtis, et kõik ühiskonnaliikmed ja meile olulised partnerid – kaubandus- ja tootmisettevõtted jt, kasutaksid õigeid väljendeid. 2022. aastal saime Eesti Keele Instituudi projekti toel korrastatud 25 terminit, mis on ära toodud https://sonaveeb.ee/ lehel.
2023. aastal saime rahastuse terminitöö populariseerimise projektile
Kuna 2022. aastal saime korrastatud tsöliaakia ja gluteenivaba toitumise terminid, siis 2023. aastal esitasime projektitaotluse terminitöö populariseerimiseks. Meie taotlus sai positiivse tagasiside ning saime 4500 eurot tsöliaakia ja gluteenivaba toitumise termineid tutvustava üritustesarja korraldamiseks. Projekt algas mais 2023 ja lõppes jaanuaris 2024.
Projekti käigus toimusid järgmised tegevused:
1. Tsöliaakia ja gluteenivaba toitumise termineid ja tasakaalustatud gluteenivaba
toitumist tutvustav virtuaalne koolitus avalikkusele Gluteenivaba elu infotoa raames.
Osales u 20 inimest.
2. HoReCa sektori töötajatele mõeldud virtuaalne seminar. Osales ligi 40 inimest.
3. Seminar arstiteaduse tudengitele. Osales u 30 üliõpilast.
4. Toitumisnõustajatele ja – terapeutidele mõeldud virtuaalne koolitus. Osales u 30
inimest.
5. Artikkel Perearsti ajakirjas jaanuaris 2024
https://tsoliaakia.ee/meedias/artikkel-tsoliaakia-ja-gluteenivaba-toitumise-terminid-perearsti-ajakirjas/
6. Artikkel virtuaalses Postimehes (kokku 22 portaalis) jaanuaris 2024
https://www.postimees.ee/7943432/palun-kas-teile-gluteenivaba-suua?preview_token=65ae3393b9caf
Loodame, et antud projekti käigus mõistsid erinevad sihtrühmad tsöliaakia ja gluteenivaba
toitumise terminite olulisust ja kasutavad edaspidi neid vaid korrektselt. Selle projektiga
oleme kindlasti astunud edasi suure sammu ka üleüldise tsöliaakia ja gluteenivaba toitumise
teadlikkuse tõstmise teel.
Aitäh sellesse projekti panustajatele – Küllike Põlma, Janet Lõbus, Merle Maisla, Maire Vesingi, Sigrit Keerd ja Aive Antson.
Kõiki korrastatud termineid võib vaadata ka Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt
https://tsoliaakia.ee/tsoliaakiast/terminid/