Avaldatud: 29 aprill, 2017

Veterinaar- ja Toiduameti Alkoholi büroo peaspetsialist selgitas meile täpsemalt, miks viin on alati gluteenivaba ja miks ei tohi erinevad viinatootjad seda oma reklaamimiseks eraldi rõhutada:

Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EL) nr 1169/2011 II Lisa p 1d (edaspidi 1169/2011) kohaselt ei ole allergiat või talumatust tekitavad ained või tooted gluteeni sisaldavad teraviljad, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sealhulgas etüülalkoholi. Kuna viina valmistatakse põllumajandusliku päritoluga etüülalkoholist, siis ei saa see sisaldada gluteeni.

1169/2011 art 7 p 1c kohaselt ei tohi toidualane teave olla ka eksitav, eelkõige anda mõista, et toit on eriomadustega, kui selliste omadustega on tegelikult kõik samalaadsed toidud.

Vastavalt eeltoodule ei tohi ühegi viina märgistusel välja tuua, et tegu on gluteenivaba tootega, kuna kõik viinad (olenemata toorainest) on gluteenivabad.

Eesti Tsöliaakia Selts

Arhiiv