Ekslikud gluteenivabad tähistused “Oma Maitse” ajakirja retseptide juures!
Avaldatud: 16 märts, 2018
Veebruar 2018 ilmus ajakiri “Oma Maitse”, milles on avaldatud mitmeid erinevaid retsepte, sealjuures ka selliseid, mis peaksid ajakirja tähiste väitel olema gluteenivabad (G täht), kuid tegelikult seda ei ole. Kahjuks ei olnud eksimus
ühes retseptis, vaid neid oli seal kõvasti üle kümne.
Gluteenivaba toit on rangete nõuetega ning inimesed, kes seda tarbivad haiguste tõttu (nt. tsöliaakia), peavad kindlasti veenduma, et toit seda ka reaalselt oleks. Tegemist on ränga eksimusega, sest paljud inimesed võivad teadmatusest arvatagi, et tegemist on gluteenivaba (GV) retseptiga ning ei oska peidetud gluteeniga koostisosa puhul retsepti koostises gluteeni kahtlustadagi.
Tooksin siinkohal välja nimeliselt retseptid, milles olid eksimused tähisega G, sest seal leidus gluteeni sisalduvaid koostisosi:
1) Roheline kuskuss röstitud köögiviljadega – kuskuss (Kuskuss on Põhja-Aafrikas levinud peen nisutang, mida tehakse kõva- ehk durumnisu koorimata teradest. Meil müüdav kuskuss on valmistatud küll durumnisust, kuid tegemist pole purustatud terade, vaid neid imiteeriva pasta ehk jahutootega.)
2) Õuna-pastinaagipüreesupp ingveri ja mädarõikaga, Kristjan Pordi liha Diana moodi, Oasupp rebitud kana ja laimiga – puljong ja puljongipulbrid (oluline oleks jälgida, et kasutatakse GV puljongit, sest paljud tavapuljongikuubikud võivad sisaldada gluteeni)
3) Musta oa, paprika ja maisitortiljadega enchilada-pajaroog – maisitortillas kasutatakse tihtipeale valmistamises ka nisu või gluteeni.
4) Lauri Saatpalu isa magus Sauerkraut – õlu (sisaldab tavaliselt otra või mõnda muud gluteeni sisaldavat teravilja)
5) Kitsejuustusalat röstitud köögiviljade ja punasesibulamoosiga – sai (tavalist saia valmistatakse nisujahust või mõnest muust gluteeni sisaldavast teraviljast)
6) Inglise hommikusöök ühel pannil – täpsustamata on vorsti, viineri, kastme koostis (võivad sisaldada gluteeni)
7) Toortatrapuder mustikate ja chia seemnetega – tatar on küll loodustlikult gluteenivaba, kuid tootmise käigus on tihti ristsaastunud ja oluline on gluteenivaba retsepti puhul alati rõhutada, et tatar peab olema gluteenivaba (toodetud puhtalt)
8) Lehtkapsasalat sidrunivinegretiga – tofu (tavaline tofu on GV kuid maitsestatud tofud võivad sisaldada gluteeni)
9) Kiievi kotlet porgandikreemiga – riivsai ja jahu (tavalist saia valmistatakse nisujahust või mõnest muust gluteeni sisaldavast teraviljast)
10) Lambalihavorm juurselleri ja kaalikaga – nisujahu!
11) Giouvetsi kana koos Kreeka nuudlite ehk kritharak’iga – orzo e. nuudliriis (valmistatakse nisujahust või mõnest muust gluteeni sisaldavast teraviljast)
Tsöliaakia korral tuleb väga hoolikalt lugeda retsepti ja selle koostisosasid. Kui kahtlete koostisosa sobivuses gluteenivaba dieedi korral, siis leiate abi meie kodulehel olevast lubatud-keelatud toiduainete nimekirjast- https://tsoliaakia.ee/infomaterjal/lubatud-keelatud-toit/toiduained/