Avaldatud: 2 detsember, 2017

Tsöliaakiahaiged pöörduvad tihti meie poole küsimusega, et kas toodet, millel on kiri- gluteenivaba, saab tarbija usaldada?

Veterinaar- ja Toiduamet on andnud Eesti Tsöliaakia Seltsile järgmise vastuse:
Juhul kui käitleja annab toidu kohta teavet kui “gluteenivaba”, siis on tal kohustus toiduohutuse juhtimissüsteemis (enesekontrolliplaanis, HACCP plaanis) kirjeldada konkreetsed ohjemeetmed ja neid ka reaalselt rakendada. “Gluteenivaba” väite tõesuse tõendamise üheks meetmeks on teha toidu valmistajana lõpptootes/tooraines ise laboratoorseid uuringuid või saada toidus kasutatavate toorainete osas sellekohane kinnitus tarnijatelt.

Antud vastus tähendab, et tootja poolt ei ole piisavaks tõenduseks väide- „meie arvates“ ja „eeldatavasti“ peaks toode olema gluteenivaba. Kahjuks ei pruugi see nii olla, kas tootja teadmatusest nõuete kohta või rahaliste võimaluste puudumise tõttu. Samas on selline suhtumine väga suur terviserisk tsöliaatikutele, kelle tervise jaoks on ohtlik juba väga väike kogus gluteeni.

Julgustame Teid küsimuste tekkimisel GV toote puhtuse osas küsima infot otse tootjalt, kahtluse korral tegema kirjalikku vihjet Veterinaar- ja Toiduametile aadressile vet@vet.agri.ee, helistama nende vihjetelefonile 605 4750 või pöörduma oma murega Eesti Tsöliaakia Seltsi poole.

Eesti Tsöliaakia Selts

Arhiiv