23. augustil kogunesid noored EPIKusse (Eesti Puuetega Inimeste Koda), et osa võtta gluteenivabast toidukoolitusest. Päeva eesmärk oli avastada tervisliku ja gluteenivaba toitumise võimalusi ning kogeda praktiliselt, kui maitsvad ja mitmekesised võivad olla gluteenivabad road.
Koolitus oli eriline ka seetõttu, et kahe osaleja jaoks oli see täiesti uus kogemus – nad polnud varem Eesti Tsöliaakia Seltsiga kokku puutunud. Üks noor tuli kohale eelkõige oma sõpra toetama ning soovis teada saada, mida gluteenivaba toitumine tegelikult tähendab.
Teooriast praktikasse
Koolituse esimeses pooles tutvustas Eesti Tsöliaakia Seltsi koolitaja Kätlin Talumaa gluteenivaba toitumise põhitõdesid. Üheskoos arutleti, kuidas süüa tervislikumalt ja tasakaalustatumalt, koostati toidupüramiid, õpiti lugema pakendite koostisosi ning arutati, kust leida usaldusväärset infot gluteenivabade toodete kohta.
Päeva teises pooles suunduti kööki, kus igaüks sai kätt proovida gluteenivabade retseptide järgi toidu valmistamisel. Köögis oli palju elevust ja loovust – iga roog tuli omanäoline ning pärast ühist söömaaega arutleti, milliseid retsepte võiks proovida ka järgmistel kordadel.
Pidulik lõpp
Koolitus lõppes pidulikult – kõik noored said osalemise eest tunnistuse, mis jääb meenutama ühist avastusrohket päeva.
Fotol vasakult: SofiaTruman, Mattias Puustusmaa, Anette Nahkur, Mirtel Käärid, Laura Jõesalu.