Kohtusime enne suvepuhkusele minekut Soome Tsöliaakia Seltsiga
Avaldatud: 5 juuli, 2024
25. juunil kohtusid meie seltsist juhatuse liikmed Aive Antson ja Riina Allikas ning HoReCa valdkonna koordinaator Triinu Arras Soome Tsöliaakia Seltsist Nanna Puntila ja Eija Lindbergiga. Nanna on toitumise spetsialist ja on seltsis tegutsenud 30 aastat ning Eija on HoReCa spetsialist. Tore oli kuulda seda, et Eija tuli seltsi tööle ajutiselt üheks aastaks, aga nüüdseks saab tal juba seltsi heaks töötatud 20 aastat.
Kohtumine Soome seltsiga toimus virtuaalselt Zoomi vahendusel ja oli meie jaoks väga informatiivne. Kohtumine toimus meie seltsi initsiatiivil ja selle eesmärgiks oli saada teada, kuidas toimetab Soome Tsöliaakia Seltsis HoReCa spetsialist, kuidas toimib neil gluteenivaba restoranide märgistamise süsteem, saada ideid ja informatsiooni Eestis selle süsteemiga alustamiseks.
Soome kogemusest on palju abi
Soomes on seltsi palgal HoReCa spetsialist, kes tegeleb nii era- kui ka avaliku sektori toitlustajatega. Spetsialisti ametikoht loodi ühe projekti käigus, kust saadi selleks rahastus. Peamiseks põhjuseks, miks inimest sellele ametikohale vajati, oli koostöö alustamine HoReCa sektoriga ja tööd oli palju. Ka praegu on spetsialistil palju tööd, sest ta planeerib ja korraldab virtuaalseid kohtumisi. Kuna vahemaad on pikad, siis toimuvad koolitused veebi kaudu. HoReCa spetsialist vastab ka toitlustajate poolt saadetud küsimustele, kuidas korrektselt gluteenivaba toitu pakkuda ja kas üks või teine koostisosa on gluteenivabas toidus lubatud ning küsimusi tuleb ka roogade märgistamise kohta gluteenivabaks. Soome selts saadab HoReCa sektorile 6 korda aastas välja uudiskirja, tellijaid sellel on umbes 850. Nõustamine ja uudiskiri on HoReCa sektorile tasuta. Soome selts saab seda endale lubada, sest tööl on palgalised töötajad.
Eesmärgiks ka Eestis HoReCa sektoriga koostöö edendamine
Üheks põhjuseks, miks kohtumist soovisime, oli uurida gluteenivaba restoranide märgise kohta. Soomes on gluteenivaba toidu kättesaadavusega hästi, aga loomulikult on spetsialisti sõnul ka seal toitlustajaid, kes ei mõista gluteenivaba toidu olemust. Soomes omab gluteenivaba restorani märki 18 toitlustajat, nendest 12 on täiesti gluteenivabad ja kuues restoranis valmistatakse nii gluteeni sisaldavat kui ka gluteenivaba toitu. Ka meie soovime Eestis jõuda nii kaugele, et töötada välja gluteenivaba märgis restoranidele ja lisaks pakkuda neile nõustamisteenust.
Täname väga Soome Tsöliaakia Seltsi, kes leidis meie jaoks aega, jagas oma kogemusi, kasulikke veebilinke ja materjale.