Avaldatud: 3 juuli, 2024

25. mail 2024 toimus Põhja-Baltimaade Tsöliaakia Seltside kohtumine. See on ligi paarikümneaastane traditsioon, kus Põhja- ja Baltimaade tsöliaakia seltsid kohtuvad korra aastas, et arutada koos tsöliaakiaga seotud probleeme, saada üksteiselt tuge ning arendada koos kogukonda. Viimastel aastatel nagu ka sellel aastal toimus kohtumine videosilla teel. Sellel aastal osalesid 15 inimest ning esindatud olid Norra, Taani, Valgevene, Eesti, Soome, Läti ja Island Tsöliaakia Seltsid. Kohtumist organiseeris Rootsi seltsi ja Eesti seltsi esindasid välissuhete valdkonnajuht Marget Merman ja juhatuse esimees Aive Antson.

Seltsidel sarnased tegemised ja murekohad

Nii mitmeski riigis (Rootsis, Taanis, Soomes) tegeletakse sellega, et tsöliaakiaga inimesed saaksid riigilt toetusi kallite gluteenivabade toodete ostmiseks. Rootsis on küll toetussüsteem olemas, kuid see ei ole piisav. Soomes on toetussüsteem vaid lastele.

Rootsi selts rääkis, et inimesed on väga positiivselt vastu võtnud nende kodulehel oleva elektroonse vormi, kus saab esitada kaebusi, kui on olnud probleeme gluteenivaba toiduga (alates eelmisest maist on tulnud 450 kaebust ) see number näitab, et probleem on tegelikult suur. Norra seltsi fookus on olnud juba alates 2012, et gluteenivaba toit oleks tervislikum. Eriti keskenduvad nad leivale ja pagaritoodetele. Liikmeskonnale tutvustatakse teffi, amaranti, kinoad, täitsterapastat jm. Selts on avaldanud erinevaid artikleid, koostööd teinud teiste patsiendi organisatsioonidega ning suunanud ja nõustanud tootjaid ning fookuses on ka poliitikud. Islandi seltsis on hetke fookus uuel kodulehel, et info oleks paremini kättesaadavam, samuti loodavad enda seltsi värvata uusi vabatahtlike. Valgevenes on hetkel olukord väga keeruline seoses Ukrainas oleva sõjaga. Poodidest ei ole võimalik enam osta gluteenivaba leiba. Soome seltsis on hetkel 21 töötajat palgal. Nende fookus on hetkel, et inimesed tunneksid ennast turvaliselt ka väljas süües, et nad saavad korrektset gluteenivaba toitu. Koolitatakse restorane, haiglaid, lasteasutusi ja koole. Lätis on alates märtsist 2012 vastu võetud seadus, et tsöliaakiaga lastele peab tagama lasteaias, koolis, meditsiiniasutuses gluteenivaba toidu. Samuti anti 2017 välja teine trükk lasteraamatust „Tsöliaakia planeedi müsteerium“.

Kohtumisel osales samuti AOECSi sekretär Veronica Rubio, kes tutvustas katuseorganisatsiooni tegemisi. AOECS-i esindajad on osalenud Toidukoodeksi (Codex Alimentarius) läbirääkimistes, et anda sisendit allergeenide osas, korraldanud erinevaid webinare, osalenud erinevatel messidel ja üritustel ning teinud koostööd erinevate organisatsioonidega.

Järgmise kohtumine toimub juba sügisel

Sügisese kohtumise teemad:

• Gluteenivaba toit tervislikumaks
• Online video restoranidele – gluteenivaba toitumise põhitõed, ristsaastumine jne
• Poliitikasse sekkumine ja uute seadlusanduste algatamine
• Kuidas hoida olemasolevaid liikmeid ja juurde saada uusi
• Koostöö erinevate poekettidega ning hulgifirmadega.

Arhiiv