Avaldatud: 20 mai, 2019

Üritus toimub iga kord erineva osaleja riigi juures ning sel aastal oli korraldajaks Eesti Tsöliaakia Selts.

Kes osalesid?
Kohal olid esindajad Eesti, Läti, Valgevene, Soome, Rootsi ja Norra seltsidest.
Esimesel päeval esinesid Tampere Ülikooli professor Markku Mäki ja Oslo Ülikooli professor Knut E A Lundin, kes rääkisid tsöliaakia diagnoosimisega seonduvast – nii hattude diagnostikast kui ka vereanalüüsidest.
Samuti kuulasime Eesti maineka restoranipidaja Kristjan Peäske kogemust ja ideid gluteenivaba toitlustamise vallas.

Mida kasulikku veel teada saime?
Teisel päeval oli vestlusring seoses toitlustusega lasteasutustes ning HoReCa sektoris, kuidas seda kõike parendada ning sellekohase ettepaneku koostamine Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsioonile.
Lisaks kuulasime Valgevene seltsi ettekannet nende riigi gluteenivaba toitlustuse kohta ning Rootsi seltsi tegi ettekande gluteenivaba kaubamärgi süsteemi kohta.
Eesmärgiks võeti infomaterjalide koostamine, et tõsta ühiskonna teadlikkust tsöliaakiast ja gluteenivabast dieedist eesmärgiga kaasata riiklikke asutusi paremasse koostöösse.

 

Selle sündmusega pandi alus üle poole aasta kestvale Põhjamaade Ministrite Nõukogu poolt rahastatavale koostööprojektile “Nordic-Baltic co-operation of Coeliac Societies”, mille raames sõlmivad osalejariigid omavahelised koostöökokkulepped ja õpitakse teiste riikide praktikast.

Projekti rahastab:

Arhiiv

Arhiiv