Avaldatud: 15 veebruar, 2024

Üheks seltsi prioriteetseks tegevuseks on kogukonnale toe pakkumine nõustamise abil. Meie nõustajateks on tsöliaakiaga inimesed või nende pereliikmed. Nõustamine võib toimuda seltsi kabinetis Tallinnas või läbi videosilla. Samuti on igas maakonnas oma kontaktisik, kes nõustab konkreetse maakonna inimesi. Me ei ole kogemusnõustajad, kuid me kasutame oma töös kogemusnõustamise põhimõtteid. 

Populaarseim kanal on sotsiaalmeedia

23 inimest pöördusid 2023. aasta jooksul meie poole Facebooki Messengeri kaudu. Rohkelt pöördumisi tuli ka nii seltsi kui nõustajate e-mailile. Vähem kasutati telefoni teel pöördumisi. Kohtumised toimusid rohkem virtuaalsel teel. Valdav osa meie poole pöördujatest on tsöliaakiaga inimesed, kuid on ka nende lähedasi ja inimesi, kelledel alles kahtlustatakse tsöliaakiat.

Kõige rohkem on küsimusi toitumise kohta

Kuna tsöliaakiaga inimeste ainus ravim on toit, siis on igati arusaadav, et kõige rohkem pöördumisi on toitumise ja toiduainete kohta. Küsiti nii kaera, linnaseekstrakti, glükoosisiirupi kui tärklise ja kange alkoholi kohta. Samuti küsiti mitmel korral väljendi „võib sisaldada gluteeni“ kohta“. See väljend on Euroopa Liidus seadustamata ning tekitabki palju küsimusi, sest kunagi ei tea, kui palju selles tootes siis ikkagi gluteeni on. Mitmed inimesed küsisid puude taotlemise kohta. Kuna Eestis tsöliaakiaga inimesed riigilt toetusi ei saa, siis püütakse leida võimalusi toetuse saamiseks läbi puude taotlemise. Samuti uuriti Eesti Tsöliaakia Seltsi liikmeks astumise kohta ning arstide kohta, kelle poole pöörduda (nahaarstid, gastroenteroloogid). 

Info kodulehelt ja sotsiaalmeediast

Enamus nõustatavaid leidis meie kohta info meie kodulehelt või sotsiaalmeediast. Oleme tänulikud gastroenteroloogidele, kes meid soovitavad ja meie kohta infot jagavad. Samuti jagavad infot usinalt edasi meie seltsi ja kogukonna liikmed. 

Meie nõustajad ootavad teid

Nõustamisel keskendume eelkõige tsöliaakiaga inimese igapäevaelu murede lahendamisele – toitumine ning hakkama saamine lasteasutustes ja toitlustusasutustes. Nõustamine on kõikidele tasuta ja nõustamisele on oodatud nii seltsi liikmed kui kõik teised huvilised. Nõustamist on võimalik saada ka vene keeles. Vajalikud kontaktid leiate https://tsoliaakia.ee/kontakt/noustamine/ 

Arhiiv