Avaldatud: 4 aprill, 2023

Meil on väga hea meel, et Eesti Tsöliaakia Selts on kogukonna seas hinnatud kompetentsikeskusena, sest seda näitab meie poole pöördujate suur arv.

Enim nõustasime tsöliaakiaga inimesi

2022. aastal nõustasime rohkem kui sajal korral. Populaarseim nõustamise kanal on seltsi Facebooki Messenger. Rohkelt pöördumisi tuli ka nii seltsi kui nõustajate e-mailile. Vähem kasutati telefoni teel pöördumisi. Kohtumised toimusid rohkem virtuaalsel teel. Valdav osa meie poole pöördujatest on tsöliaakiaga inimesed, kuid on ka nende lähedasi ja inimesi, kelledel alles kahtlustatakse tsöliaakiat.

Fookuses on gluteenivaba toitumine

Nii nagu tsöliaakiaga inimeste ainus ravim on toit, on ka kõige rohkem pöördumisi seotud gluteenivaba toitumisega. Rohkelt oli küsimusi konkreetse toote või mõne toote koostisosa kohta. Mitmeid küsimusi oli ristsaastumise vältimise kohta nii kodus kui toitlustusasutuses. Palju küsimusi oli seltsiga liitumise kohta ning ka puude taotlemisega seonduvalt.

Infot nõustajate kohta saadi enamasti meie seltsist või tuttavatelt. Paljudele oli abiks nõustajate leidmisel ka meie koduleht. Samuti soovitavad meie nõustajate poole pöörduda arstid.

Nõustajad nii maakondades kui kabinetis

Nõustajad tegutsevad maakondades ja lisaks toimub nõustamine ka seltsi kabinetis Tallinnas. Vajalik on kindlasti eelregistreerimine. Nõustamine võib toimuda ka virtuaalsel teel. Tähtis on, et äsja diagnoosi saanud inimesed ei jääks murede ja küsimustega üksi, vaid leiaksid tee meie vabatahtlikeni, kes oma kogemuse baasil annavad alati head nõu ja aitavad tsöliaakiaga kohaneda. Erinevaid küsimusi võib tekkida kõikidel, kes meie haigusega kokku puutuvad. Püüame leida vastused kõikidele küsimustele ja kui me ise ei oska vastata, siis uurime uut ja korrektset infot arstidelt ja muudelt tervishoiuspetsialistidelt või kasvõi teistelt Euroopa seltsidelt.

Nõustamine on kõikidele tasuta ja nõustamisele on oodatud nii seltsi liikmed kui kõik teised huvilised. Vajalikud kontaktid leiate https://tsoliaakia.ee/kontakt/noustamine/

Arhiiv