Toimus teine noortele mõeldud gluteenivaba toidukoolitus
Avaldatud: 23 november, 2025
8. novembril 2025 toimus Tartu Loodusmajas juba teine noortele suunatud praktiline ja teoreetiline gluteenivaba toidukoolitus. Päev pakkus noortele nii uusi teadmisi, toredaid üllatusi kui ka maitsvaid kogemusi. Koolitust juhendas toiduhuvilistele hästi tuntud Kätlin Talumaa, kelle käe all said 7–18-aastased kokandushuvilised süveneda gluteenivaba toitumise maailma.
Koolitus algas sõbraliku tutvumise ning päevakava lühikese ülevaatega. Seejärel rääkis juhendaja põhjalikult gluteenivaba toitumise põhimõtetest:
-
millised toiduained on loomupäraselt gluteenivabad
-
milliseid koostisosi tuleks vältida
-
kuidas poes gluteenivabu tooteid märgistuse järgi õigesti ära tunda
Noored said oma teadmisi kohe proovile panna aktiivses ülesandes, kus tuli gluteenivabu tooteid tuvastada ja märgistusi võrrelda. Suurt tähelepanu pöörati ka köögihügieenile ja ristsaastumise vältimisele, mis on tsöliaakia ja gluteenitundlikkusega inimeste igapäevaelus ülioluline.
Päeva tipphetk – praktiline kokkamine
Kõige oodatum osa oli ühine kokkamine. Noored jagati rühmadesse ning asuti valmistama kolme rooga ja üht tervislikku maiust. Menüüs olid lihtsad, mitmekesised ja jõukohased retseptid, mis pakkusid põnevust nii algajatele kui ka köögis juba kogenumatele.
Valmistamise käigus said noored proovida:
-
lõikamist
-
segamist
-
maitsestamist
-
kuumutamist
Köök täitus rõõmsate jutuvadinatega ja värskete toitude lõhnad tõid päevasele õhkkonnale veelgi soojust. Päev lõppes ühise maitsemisega, kus iga rühm tutvustas oma valmistatud roogasid.
Päeva lõpetuseks – tunnistused ja hea tunne
Koolituselt lahkusid osalejad praktiliste oskuste, uute teadmiste ja suurema enesekindlusega gluteenivabade toitude valmistamisel. Päeva lõpetuseks said kõik noored tunnistused, mis jäävad meenutama üht vahvat ja kasulikku õppepäeva.


