Terminid
aveniin
Inglise k. - avenin
biokeem kaeras esinev prolamiin, mis on tsöliaakiahaigele üldjuhul ohutu
Allikad:
ELISA R5 Mendez meetod
Inglise k. - Enzyme-Linked Immunoassay (ELISA) R5 Mendez Method
rahvusvahelises standardis CXS 118-1979 (1) kirjeldatud meetod gluteeni sisalduse määramiseks toidus
Allikas:
CXS 118-1979
gliadiin
Inglise k. - gliadin
biokeem nisus esinev prolamiin, mis kahjustab tsöliaakiahaige peensoolt
Allikad:
1. Scholarly Community Encyclopedia: Gluten.
2. Wikipedia. Gliadin
gluteen
Inglise k. - gluten
biokeem nisus, rukkis, odras, nende ristandites ja saadustes olev prolamiinide ja gluteliinide kompleks, milles olevad osad prolamiinid kahjustavad tsöliaakiahaige peensoolt
Märkus: gluteeni võivad saastumise tulemusena sisaldada ka teised toidud
Allikad:
- BMC Medicine: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13
- Scholarly Community Encyclopedia: Gluten. https://encyclopedia.pub/entry/1784#ref_6
- AOECS standard. https://www.aoecs.org/working-with-food/the-aoecs-standard/
gluteenenteropaatia
Inglise k. - gluten enteropathy
vt tsöliaakia
gluteenitalumatus {ebasoovitav termin}
Inglise k. - gluten intolerance
varasem katustermin gluteenist põhjustatud häiretele, haigustele ja seisunditele
Allikas:
- BMC Medicine: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13
gluteenitundlikkus {ebasoovitav termin}
Inglise k. - non-celiac gluten sensitivity
vt mittetsöliaakia gluteenitundlikkus
gluteenivaba
Inglise k. - gluten-free
toit, mille gluteenisisaldus tohib olla kuni 20 mg/kg kohta
Märkused:
1. gluteenivaba on ka looduslikult gluteeni mittesisaldav ühest koostisosast koosnev toit, nt liha, piim, puu- ja köögivili või -mahl jne, kuid sellist toitu ei tohi tarbijale müümisel (sh toitlustuses pakkumisel) nimetada gluteenivabaks.
2. “gluteenivaba” on Codex Alimentariuse standardiga ja ELi määrusega nr 828/2014 kehtestatud lubatud väljend lõpptarbijale müüdava toidu märgistamiseks
Allikad:
gluteenivaba dieet
Inglise k. - gluten-free diet
vt gluteenivaba toitumine
gluteenivaba menüü
Inglise k. - gluten-free menu
vt gluteenivaba toitumine
gluteenivaba toidu kaubamärk
Inglise k. - crossed grain trademark
Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsiooni (AOECS-i) poolt registreeritud kaubamärk, millel kujutatakse läbikriipsutatud viljapead ja mis omistatakse gluteenivabadele toitudele vastavalt AOECS-i standardile (2)
Märkus: gluteenivaba toidu kaubamärki väljastab kohaliku riigi tsöliaakia selts litsentsilepingu alusel
Allikas:
AOECS, Association of European Coeliac Societies, https://www.aoecs.org/working-with-food/gluten-free-certification/
gluteenivaba toidu märgistus
Inglise k. - labelling of gluten free foods, gluten-free labelling
tarbijale esitatud teave gluteeni puudumise kohta toidus, mida tehakse üksnes väljendiga “gluteenivaba” või müügipakendis toidu puhul koos gluteenivaba toidu kaubamärgiga
Allikad:
- ELi määrus: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0828
- Põllumajandus- ja toiduamet. Toidu märgistamine. https://pta.agri.ee/ettevotjale-tootjale-ja-turustajale/toidu-tootmine/toidu-margistamine#gluteenivaba
gluteenivaba toidu valmistamine
Inglise k. - producing gluten-free food
toidu valmistamine või toidu tootmine, eesmärgiga vältida ristsaastumist ja asendada gluteeni sisaldavad koostisosad looduslikult gluteenivabade koostisosadega
sün (märgitud kui variant): toidu gluteenivaba valmistamine
Allikad:
ELi määrus: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0828
CXS 118-1979
gluteenivaba toit
Inglise k. - gluten-free food
vt gluteenivaba
gluteenivaba toitumine
Inglise k. - gluten-free diet, gluten-free eating
toitumisviis, kus toiduvalikus välistatakse kõik gluteeni sisaldavad toidud
Allikad:
- PubMed Central: Front Nutr. 2020; 7: 6., Pathogenesis of Celiac Disease and Other Gluten Related Disorders in Wheat and Strategies for Mitigating Them. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020197/
- PubMed Central: United European Gastroenterol J . 2015 Apr;3(2):121-35.
The gluten-free diet and its current application in coeliac disease and dermatitis herpetiformis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25922672/
gluteliinid
Inglise k. - glutelins
biokeem glutamiinirikkad väikesed teraviljavalgud, mis ei lahustu vees, soolalahustes ega etanoolis ning milles puudub osa asendamatuid aminohappeid. Nisus leiduvat gluteliini nimetatakse gluteniiniks, rukkis sekaliniiniks, odras hordeniiniks, kaeras avenaliiniks
Allikas:
Handbook of Hydrocolloids. https://www.sciencedirect.com/book/9781845694142/handbook-of-hydrocolloids
gluteniin
Inglise k. - glutenin
biokeem nisus esinev gluteliin, mis on tsöliaakiahaigele üldjuhul ohutu
Allikas:
PubMed Central: Front Nutr. 2020; 7: 6., Pathogenesis of Celiac Disease and Other Gluten Related Disorders in Wheat and Strategies for Mitigating Them. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020197/
GV
Inglise k. - GF
lühend väljendile “gluteenivaba” nt toitlustusettevõtte menüüs, vt gluteenivaba
herpetiformne dermatiit
Inglise k. - dermatitis herpetiformis, DH
med tsöliaakia nahavorm, mille puhul esineb tugevalt sügeleval nahal villiline lööve, mis võib esineda keha kõigis piirkondades sümmeetriliselt ja jäsemetel sirutuspindadel
Allikas:
PubMed Central: Acta Derm Venereol. 2016 Jan;96(1):82-6, Dermatitis Herpetiformis Refractory to Gluten-free Dietary Treatment. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26084552/
hordeiin
Inglise k. - hordein
biokeem odras esinev prolamiin, mis kahjustab tsöliaakiahaige peensoolt
Allikas:
Scholarly Community Encyclopedia: Gluten. https://encyclopedia.pub/entry/1784#ref_6
idiopaatiline stea(to)rröa
Inglise k. - idiopathic steatorrhea
vt tsöliaakia
mittetroopiline spruu
Inglise k. - non-tropical sprue
vt tsöliaakia
mittetsöliaakia gluteenitundlikkus
Inglise k. - non-celiac gluten-sensitivity
med seisund, mida iseloomustavad soole ärritussündroomiga sarnased sümptomid ja soolevälised ilmingud, mis tekivad mõned tunnid või päevad pärast gluteeni sisaldava toidu seedimist ning mis taanduvad kiiresti gluteeni ärajätmisel ja taastuvad peagi pärast kokkupuudet gluteeniga
Allikas:
BMC Medicine: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13
prolamiinid
Inglise k. - prolamins
biokeem proliinirikkad väikesed teraviljavalgud, mis ei lahustu vees ega soolalahustes, kuid lahustuvad 50–80%lises etanoolis, ning milles puudub osa asendamatuid aminohappeid. Nisus leiduvat prolamiini nimetatakse gliadiiniks, rukkis sekaliiniks, odras hordeiiniks, kaeras aveniiniks
Allikas:
AOECS standard. https://www.aoecs.org/working-with-food/the-aoecs-standard/
pseudoteraviljad
Inglise k. - pseudocereals, pseudograins
bot kaheiduleheliste taimede rühm, mis moodustab tärkliserikkaid seemneid ja mida kasutatakse teraviljadega sarnaselt, nt tatar, mais, kinoa, amarant, riis, hirss jm
Allikas:
- Wikipedia. Pseuocereal. https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudocereal
- TAI teaberaamat. https://www.terviseinfo.ee/images/Tai_toitumisraamat_Vihik_2.1_06_10.20_veeb.pdf
ristsaastumine
Inglise k. - cross-contamination, cross-contact
ebasobiva aine (nt allergeeni, gluteeni sisaldava koostisosa), sh mikroorganismi tahtmatu sattumine toidu sisse, mis ei tohi seda sisaldada
Allikas:
ISDI-GUIDANCE ON GLUTEN-FREE LABELLING. https://www.isdi.org/wp-content/uploads/2018/12/ISDI-Gluten-Free-07-final.pdf
sekaliin
Inglise k. - secalin
biokeem rukkis esinev prolamiin, mis kahjustab tsöliaakiahaige peensoolt
Allikas:
Scholarly Community Encyclopedia: Gluten. https://encyclopedia.pub/entry/1784#ref_6
teravilja gluteenivaba tootmine
Inglise k. - producing gluten-free grains
looduslikult gluteeni mittesisaldavate teraviljade ja pseudoteraviljade (tatar, mais, kinoa, amarant, riis, hirss jm) ristsaastumise vältimine vilja kasvatamisel, töötlemisel ja käitlemisel
Allikas:
AOECS standard. https://www.aoecs.org/working-with-food/the-aoecs-standard/
teraviljavalgud
Inglise k. - grain proteins
biokeem neljast valkude rühmast (vees lahustuvad albumiinid, lahjendatud soolalahuses lahustuvad globuliinid, vee-alkoholilahuses lahustuvad prolamiinid, lahjendatud leelises või happes lahustuvad gluteliinid) koosnevad teraviljades leiduvad valgud
Allikas:
Wheat Grain Proteins. Peter R. Shewry, Renato D’Ovidio, Domenico Lafiandra, John A. Jenkins, E. N. Clare Mills, Ferenc Békés
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978189112755750015X
tsöliaakia
Inglise k. - celiac disease, coeliac disease, CD
peensoole limaskesta kahjustav päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mille vallandavad nisus, rukkis ja odras sisalduvad valgud. Tsöliaakia võib avalduda igas vanuses ja sellega võib kaasneda muude organite haaratus
Allikad:
väga väikese gluteenisisaldusega toit
Inglise k. - food with very low gluten
toit, mis sisaldab üht või mitut nisust, rukkist, odrast või nende ristanditest valmistatud koostisosa, mida on gluteenisisalduse vähendamiseks spetsiaalselt töödeldud ning mille gluteenisisaldus ei ole suurem kui 100 mg/kg.
Märkus: gluteeni vähendatud sisaldusele võib viidata üksnes väljendiga “väga väikese gluteenisisaldusega”.
Allikas:
EL-i määrus: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0828