aveniin
Inglise k. - avenin

biokeem kaeras esinev prolamiin, mis on tsöliaakiahaigele üldjuhul ohutu

Allikad:

  1. Scholarly Community Encyclopedia: Gluten.
  2. Coeliac UK: Are oats gluten-free?

ELISA R5 Mendez meetod
Inglise k. - Enzyme-Linked Immunoassay (ELISA) R5 Mendez Method

rahvusvahelises standardis CXS 118-1979 (1) kirjeldatud meetod gluteeni sisalduse määramiseks toidus

Allikas:
CXS 118-1979


gliadiin
Inglise k. - gliadin

biokeem nisus esinev prolamiin, mis kahjustab tsöliaakiahaige peensoolt

Allikad:
1. Scholarly Community Encyclopedia: Gluten.
2. Wikipedia. Gliadin


gluteen
Inglise k. - gluten

biokeem nisus, rukkis, odras, nende ristandites ja saadustes olev prolamiinide ja gluteliinide kompleks, milles olevad osad prolamiinid kahjustavad tsöliaakiahaige peensoolt

Märkus: gluteeni võivad saastumise tulemusena sisaldada ka teised toidud

Allikad:

  1. BMC Medicine: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13
  2. Scholarly Community Encyclopedia: Gluten. https://encyclopedia.pub/entry/1784#ref_6
  3. AOECS standard. https://www.aoecs.org/working-with-food/the-aoecs-standard/

gluteenenteropaatia
Inglise k. - gluten enteropathy

vt tsöliaakia

 


gluteenitalumatus {ebasoovitav termin}
Inglise k. - gluten intolerance

varasem katustermin gluteenist põhjustatud häiretele, haigustele ja seisunditele

Allikas:

  1. BMC Medicine: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13

gluteenitundlikkus {ebasoovitav termin}
Inglise k. - non-celiac gluten sensitivity

vt mittetsöliaakia gluteenitundlikkus


gluteenivaba
Inglise k. - gluten-free

toit, mille gluteenisisaldus tohib olla kuni 20 mg/kg kohta

Märkused:
1. gluteenivaba on ka looduslikult gluteeni mittesisaldav ühest koostisosast koosnev toit, nt liha, piim, puu- ja köögivili või -mahl jne, kuid sellist toitu ei tohi tarbijale müümisel (sh toitlustuses pakkumisel) nimetada gluteenivabaks.
2. “gluteenivaba” on Codex Alimentariuse standardiga ja ELi määrusega nr 828/2014 kehtestatud lubatud väljend lõpptarbijale müüdava toidu märgistamiseks

Allikad:

  1. CXS 118-1979
  2. ELi määrus: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0828

gluteenivaba dieet
Inglise k. - gluten-free diet

vt gluteenivaba toitumine


gluteenivaba menüü
Inglise k. - gluten-free menu

vt gluteenivaba toitumine


gluteenivaba toidu kaubamärk
Inglise k. - crossed grain trademark

Euroopa Tsöliaakia Seltside Assotsiatsiooni (AOECS-i) poolt registreeritud kaubamärk, millel kujutatakse läbikriipsutatud viljapead ja mis omistatakse gluteenivabadele toitudele vastavalt AOECS-i standardile (2)

Märkus: gluteenivaba toidu kaubamärki väljastab kohaliku riigi tsöliaakia selts litsentsilepingu alusel

Allikas:

AOECS, Association of European Coeliac Societies, https://www.aoecs.org/working-with-food/gluten-free-certification/


gluteenivaba toidu märgistus
Inglise k. - labelling of gluten free foods, gluten-free labelling

tarbijale esitatud teave gluteeni puudumise kohta toidus, mida tehakse üksnes väljendiga “gluteenivaba” või müügipakendis toidu puhul koos gluteenivaba toidu kaubamärgiga

Allikad:

  1. ELi määrus: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0828
  2. Põllumajandus- ja toiduamet. Toidu märgistamine. https://pta.agri.ee/ettevotjale-tootjale-ja-turustajale/toidu-tootmine/toidu-margistamine#gluteenivaba

gluteenivaba toidu valmistamine
Inglise k. - producing gluten-free food

toidu valmistamine või toidu tootmine, eesmärgiga vältida ristsaastumist ja asendada gluteeni sisaldavad koostisosad looduslikult gluteenivabade koostisosadega
sün (märgitud kui variant): toidu gluteenivaba valmistamine

Allikad:

ELi määrus: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0828
CXS 118-1979


gluteenivaba toit
Inglise k. - gluten-free food

vt gluteenivaba


gluteenivaba toitumine
Inglise k. - gluten-free diet, gluten-free eating

toitumisviis, kus toiduvalikus välistatakse kõik gluteeni sisaldavad toidud

Allikad:

  1. PubMed Central: Front Nutr. 2020; 7: 6., Pathogenesis of Celiac Disease and Other Gluten Related Disorders in Wheat and Strategies for Mitigating Them. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020197/
  2. PubMed Central: United European Gastroenterol J . 2015 Apr;3(2):121-35.
    The gluten-free diet and its current application in coeliac disease and dermatitis herpetiformis
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25922672/

gluteliinid
Inglise k. - glutelins

biokeem glutamiinirikkad väikesed teraviljavalgud, mis ei lahustu vees, soolalahustes ega etanoolis ning milles puudub osa asendamatuid aminohappeid. Nisus leiduvat gluteliini nimetatakse gluteniiniks, rukkis sekaliniiniks, odras hordeniiniks, kaeras avenaliiniks

Allikas:

Handbook of Hydrocolloids. https://www.sciencedirect.com/book/9781845694142/handbook-of-hydrocolloids


gluteniin
Inglise k. - glutenin

biokeem nisus esinev gluteliin, mis on tsöliaakiahaigele üldjuhul ohutu

Allikas:

PubMed Central: Front Nutr. 2020; 7: 6., Pathogenesis of Celiac Disease and Other Gluten Related Disorders in Wheat and Strategies for Mitigating Them. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020197/


GV
Inglise k. - GF

lühend väljendile “gluteenivaba” nt toitlustusettevõtte menüüs, vt gluteenivaba


herpetiformne dermatiit
Inglise k. - dermatitis herpetiformis, DH

med tsöliaakia nahavorm, mille puhul esineb tugevalt sügeleval nahal villiline lööve, mis võib esineda keha kõigis piirkondades sümmeetriliselt ja jäsemetel sirutuspindadel

Allikas:

PubMed Central: Acta Derm Venereol. 2016 Jan;96(1):82-6, Dermatitis Herpetiformis Refractory to Gluten-free Dietary Treatment. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26084552/


hordeiin
Inglise k. - hordein

biokeem odras esinev prolamiin, mis kahjustab tsöliaakiahaige peensoolt

Allikas:

Scholarly Community Encyclopedia: Gluten. https://encyclopedia.pub/entry/1784#ref_6


idiopaatiline stea(to)rröa
Inglise k. - idiopathic steatorrhea

vt tsöliaakia


mittetroopiline spruu
Inglise k. - non-tropical sprue

vt tsöliaakia


mittetsöliaakia gluteenitundlikkus
Inglise k. - non-celiac gluten-sensitivity

med seisund, mida iseloomustavad soole ärritussündroomiga sarnased sümptomid ja soolevälised ilmingud, mis tekivad mõned tunnid või päevad pärast gluteeni sisaldava toidu seedimist ning mis taanduvad kiiresti gluteeni ärajätmisel ja taastuvad peagi pärast kokkupuudet gluteeniga

Allikas:

BMC Medicine: Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-13


prolamiinid
Inglise k. - prolamins

biokeem proliinirikkad väikesed teraviljavalgud, mis ei lahustu vees ega soolalahustes, kuid lahustuvad 50–80%lises etanoolis, ning milles puudub osa asendamatuid aminohappeid. Nisus leiduvat prolamiini nimetatakse gliadiiniks, rukkis sekaliiniks, odras hordeiiniks, kaeras aveniiniks

Allikas:

AOECS standard. https://www.aoecs.org/working-with-food/the-aoecs-standard/


pseudoteraviljad
Inglise k. - pseudocereals, pseudograins

bot kaheiduleheliste taimede rühm, mis moodustab tärkliserikkaid seemneid ja mida kasutatakse teraviljadega sarnaselt, nt tatar, mais, kinoa, amarant, riis, hirss jm

Allikas:

  1. Wikipedia. Pseuocereal. https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudocereal
  2. TAI teaberaamat. https://www.terviseinfo.ee/images/Tai_toitumisraamat_Vihik_2.1_06_10.20_veeb.pdf

ristsaastumine
Inglise k. - cross-contamination, cross-contact

ebasobiva aine (nt allergeeni, gluteeni sisaldava koostisosa), sh mikroorganismi tahtmatu sattumine toidu sisse, mis ei tohi seda sisaldada

Allikas:

ISDI-GUIDANCE ON GLUTEN-FREE LABELLING. https://www.isdi.org/wp-content/uploads/2018/12/ISDI-Gluten-Free-07-final.pdf


sekaliin
Inglise k. - secalin

biokeem rukkis esinev prolamiin, mis kahjustab tsöliaakiahaige peensoolt

Allikas:

Scholarly Community Encyclopedia: Gluten. https://encyclopedia.pub/entry/1784#ref_6


teravilja gluteenivaba tootmine
Inglise k. - producing gluten-free grains

looduslikult gluteeni mittesisaldavate teraviljade ja pseudoteraviljade (tatar, mais, kinoa, amarant, riis, hirss jm) ristsaastumise vältimine vilja kasvatamisel, töötlemisel ja käitlemisel

Allikas:

AOECS standard. https://www.aoecs.org/working-with-food/the-aoecs-standard/


teraviljavalgud
Inglise k. - grain proteins

biokeem neljast valkude rühmast (vees lahustuvad albumiinid, lahjendatud soolalahuses lahustuvad globuliinid, vee-alkoholilahuses lahustuvad prolamiinid, lahjendatud leelises või happes lahustuvad gluteliinid) koosnevad teraviljades leiduvad valgud

Allikas:

Wheat Grain Proteins. Peter R. Shewry, Renato D’Ovidio, Domenico Lafiandra, John A. Jenkins, E. N. Clare Mills, Ferenc Békés
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978189112755750015X


tsöliaakia
Inglise k. - celiac disease, coeliac disease, CD

peensoole limaskesta kahjustav päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mille vallandavad nisus, rukkis ja odras sisalduvad valgud. Tsöliaakia võib avalduda igas vanuses ja sellega võib kaasneda muude organite haaratus

Allikad:

  1. https://tsoliaakia.ee/haigele/mis-haigus-on-tsoliaakia/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31210940/
  3. https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/
  4. http://id.who.int/icd/entity/2005943638

väga väikese gluteenisisaldusega toit
Inglise k. - food with very low gluten

toit, mis sisaldab üht või mitut nisust, rukkist, odrast või nende ristanditest valmistatud koostisosa, mida on gluteenisisalduse vähendamiseks spetsiaalselt töödeldud ning mille gluteenisisaldus ei ole suurem kui 100 mg/kg.
Märkus: gluteeni vähendatud sisaldusele võib viidata üksnes väljendiga “väga väikese gluteenisisaldusega”.

Allikas:

EL-i määrus: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0828