Tunnustamise protsess
Kuidas toitlustuasutus saab omale tunnusmärgi?
Tunnusmärgi saamiseks peab toitlustusasutus täitma vastavasisulise avalduse oma riigi tsöliaakia seltsile, kes seda süsteemi oma riigis kordineerib. Üldiselt kehtib tunnusmärgi leping ühe aasta ning seda tuleb iga-aastaselt uuendada.
Tunnustuse saamiseks tuleb läbida mitu etappi:
- Osaleda kohaliku tsöliaakia seltsi või nende ametlike partnerite poolt korraldatud tsöliaakiat ja gluteenivaba dieeti tutvustaval koolitusel;
- Läbida koolitusejärgne test;
- Järgida seadusandlusest tulenevaid ning kohaliku tsöliaakia seltsi poolt väljastatud juhendeid puhta gluteenivaba tootmise kohta;
- Kasutada gluteenivaba toidu valmistamisel vaid gluteenivabu koostisaineid;
- Lubada perioodilist kontrolli kohaliku tsöliaakia seltsi või nende ametliku partneri poolt vähemalt üks kord lepinguaasta jooksul, et kinnitada puhas gluteenivaba tootmine;
- Allkirjastada leping kohaliku tsöliaakia seltsiga, et tunnustuse taotleja järgib kõiki eeltoodud tingimusi.
Lepingutingimuste rikkumisel on õigus lõpetada leping toitlustusasutusega, kes peab seejärel eemaldama kõik tunnusmärgiga seonduva oma toitlustusasutusest ja selle materjalidest.