EESTI    ENGLISH    SUOMI    RUSSKI
ETS   ETS   ETS

Korduma kippuvad küsimused

Miks ma peaksin kasutama oma tootel gluteenivaba kaubamärki?
Tsöliaakiahaigete seas läbiviidud uuringute tulemused ütlevad, et ametlikku gluteenivaba kaubamärki teatakse, kui kõige olulisemat kinnitust, et toode on neile ohutu süüa. See on rahvusvaheliselt tuntud kaubamärk ning annab teie tootele juurde oluliselt märgatavust.

Millistele toodetele ei saa taotleda gluteenivaba kaubamärki?
Gluteenivaba kaubamärki ei saa taotleda toodetele, millel on üks või mitu kõrge gluteeniga saastumise ohuga koostisosa. Lisaks ei tohi litsenseerida tooteid, mis on naturaalselt gluteenivabad nagu näiteks värsked puuviljad ja juurviljad. Samas puuviljabatoonid ning tatrajahu võib litsenseerida, sest need on tootmises läbinud protsessi, mille käigus nad võivad olla ristsaastunud. Terve nimekirja toodetest, mis ei tohi kanda gluteenivaba kaubamärki, leiate siit : ELS Standard 2016 Sept

Mida „gluteenivaba“ tegelikult tähendab?
Gluteenivaba viitab, et toode ei sisalda gluteeni. Teaduslikult ei ole siiski võimalik tuvastada 0 taset. Antud tooteid nimetatakse gluteenivabaks vastavalt EL Komisjoni määrusele EL nr 41/2009 ja rakendusmäärusele EL nr 828/2014.

Kuidas ma saan testida oma toodete gluteenisisaldust?
Eestis soovitame kasutada Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi gluteenianalüüsi, sest tegemist on gluteenivaba kaubamärgi standardi nõuetele vastava laboratooriumi ning analüüsimeetodiga, millega saab kõige täpsema tulemuse.
Toidu keemiliste ja füüsikaliste uurimiste hinnakirja alt leiab ka analüüsi „gluteen ensümaatiliselt“: www.vetlab.ee/

Hetkel ei ole ühtegi teist laboratooriumit, kes vastaks ELS Standardi nõuetele.

Kas ma võin kasutada oma toodetes kaera?
Enamus tsöliaakiahaigeid saavad süüa puhast kaera, kuid siiski osa haigeid on ka sellele tundlikud.
Tavalised kaeratooted on tihti gluteeniga saastunud juba tootmise käigus (koristamine, kuivatamine, jahvatamine, transport).
Tooted, mis sisaldavad kaera, võivad kasutada gluteenivaba kaubamärki, kui seal kasutatakse puhast ning saastumata kaera ja toote gluteenisisaldus ei ole rohkem kui 20mg/kg kohta.
Kaera olemasolu gluteenivaba kaubamärgiga pakendil tuleb välja tuua märkega „OATS“ toote registreerimisnumbri ees.