EESTI    ENGLISH    SUOMI    RUSSKI
ETS   ETS   ETS

Lahtised pirukad

Põhi:

1dl     riivitud porgandit
1dl    gl-vaba kaerahelbeid
1dl    gl-vaba kaerajahu
0,5dl viinamarjaseemneõli
1tl     küpsetuspulbrit
1/4tl  Himaalaja soola

Katteks:

1-2 sibulat                                                                                                                                 ca 15cm porru rohelist osa
punast paprikat                                                                                                                         hakitud küüslauguküüs
värskeid petersellilehti
1spl viinamarjaseemneõli +1spl vett
150-200 g pehmet tofut
1 muna

Mõõda ja sega kätega tainaks ettenähtud toiduained. Suru 18 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi põhjale ühtlaselt laiali.Torka kahvliga augukesed ja lase külmkapis/jahedas ca 30 min valmida. Küpseta põhi ette 200 kraadilises ahjus ca 15min.
Haki ettevalmistatud aedviljad, kuumuta kergelt õli -vee segus ja kata nendega eelküpsetatud põhi.Vala kattele pehme tofu+muna segu koos hakitud petersellilehtedega. Aedvilja võib segada kokku tofu/hapukore vm. seguga ja siis eelküpsetatud põhjale paigutada. Lisa värsket peterselli kohe peotäis kindlasti!
Kui kasutad hapukoort/jogurtit, võta 2 muna. Katteks võib kasutada erinevaid aed-või juurvilju koos kanaliha tükikestega.
Nüüd küpseta 180 kraadilises eelsoojendatud ahjus ca 20 minutit.
Serveeri kuumalt rohelise salatiga, maitseb ka jahtunult.

Karaskid

450 g        gluteenivaba Sunnuntai täistera nisujahu
500 g        maitsestamata jogurtit/keefiri/petti/hapukoort
4tl = 60 g viinamarjaseemneõli/sulatatud võid
1               muna
1tl            suhkrut
0,5 tl        söögisoodat
1/3 tl        Himaalaja soola

Kreemiks:

300 g      maitsestamata ricottakreemi/tahkemat kohupiima
4-5spl     ingveri-kõrvitsapüreed
               maitse järgi pisut suhkrut

Mõõda kaussi jahu, söögisooda, sool, suhkur ja lisa ülejäänud komponendid. Segades pidevalt käsitsi puulusikaga ühtlase massini.
Võta vorm/plaat, kata küpsetuspaberiga ja kalla tainas, silu siledamaks. Küpseta 170 kraadilises eelsoojendatud ahjus 50-60 min kuldseks.
Sellest kogusest saad paksema karski 20 x 20 cm vormis, suuremal plaadil saad õhema küpsetise.
Jahuta, lõika horisontaalselt pooleks ja määri kokkusegatud kreem alumisele poolele, lase veidi “valmida”, siis tükelda ja serveeri.

Nipid:

1.Jogurtit valides eelista tärkliselisandita/paksendajata jogurtit-saad õhulisema küpsetise.
2.Maitsestatud jogurt annab hoopis teise maitse karaskile.
3.Taimetoitlane võib valida taimse jogurti ja muna asendada 1spl sojajahu +1spl vett ehk kanamunasuuruse tofutükiga.
4.Karaski maitset saab muuta erinevate lisanditega, näiteks kergelt kuumutatud sibul, küüslauk+ suitsuliha kuubikud, kuivatatud marjad või puuviljad, värsked idandid ehk idujahu jne.

Võikeeksid

40 ggluteenivaba jahu, nt Mix C
100 gvõid
90 gsuhkrut
100 gmandlijahu
1 tlküpsetuspulbrit
2-3 splpiima
1 ½ splvaniljearoomi

Sega või ja suhkur pehmeks ja särvaks. Lisa mandlijahu, aroom, jahu ja küpsetuspulber. Sega kõik ained hästi läbi ja lisa piim. Moodusta taignast pähklisuurused pallid, pane need plaadile küpsetuspaberile, vajuta pallid natuke laiaks ja küpseta 190o C juures 15 min. 

Croissantid

500 g gluteenivaba jahu, nt Mix B
10 gkuivpärmi või 40 g pärmi
4 dl piima
50 gvõid või margariini
1

muna

 Maitse järgi marmelaadi.

Sõelu jahu ringikujuliseks lauale (auk keskel) ja pane keskele pärm, margariin, muna ja piim. Sega taigent nii kaua kuni saad ühe ühtlase taignapalli. Rulli taigen ½ cm paksuseks. Lõika taignast kolmnurgad. Täida kolmnurgad 1-2 teelusikatäie marmelaadiga. Keera kokku sarvedeks ja pane küpsetuspaberile kerkima. Kata rätikuga ja lase kerkida kahekordseks. Küpseta 230o C juures 20 min. Croissante võib täita kondiitrikreemi, kakaokreemi või juustuga.

Kohupiimapätsid ürtidega

3muna
100 gkuiva lahjat kohupiima
½ tlmeresoola
 noaotsatäis kuivatatud ürte
1väikse küüslauguküüne mahl

Sega munakollased kohupiimaga kreemjaks massiks. Lisa sool ja ürdid ning sega hästi läbi. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja lisa kohupiimamassile. Tõsta supilusikaga ahjuplaadile 10 taignakuhjakest. Pane pätsid ahju ja küpseta 175o C juures ca 40 min. Ära küpsetamise ajal ahjuust ava, muidu langevad õhulised pätsid kokku. Lase pätsidel ahjus veidi jahtuda ja serveeri kohe. Kohupiim peab olema väga kuiv. Kaalu kohupiima alles peale vee väljapressimist.

Pitsamaitselised kuklid

Taigen:
200 g hapukoort
2 dlgluteenivaba jahu
2 dl riivjuustu
2 tl küpsetuspulbrit
50 g sulat. margariini

Täidis:
100 gkeedusinki
50gpaprikat
½muna
 sool
  pitsamaitseaine

Määrdeks munakollane.
 
Sega kõik ained omavahel, kui taigen tundub liiga pehme, lisa jahu. Tükelda sink, paprika ja sega ülejäänud ainetega. Maitsesta pitsamaitseainega. Vormi väiksed kuklid. Küpseta 225o C juures umbes 10 min.

Amaretto kuklid

40 ggluteenivaba jahu, nt Mix C
220 gmandleid
100 gsuhkrut
3 munavalget

Peenesta mandlid, lisa suhkur ja jahu. Sega juurde munavalged. Sega kuni moodustub pehme, kuid püsiv taigen. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga või määri võiga. Tee pallid, küpseta eelsoojendatud ahjus 150o C – 180o C juures 30 min. 

Rosinakuklid

2 ½ dlpiima
1  muna
80gmargariini
50gsuhkrut
1 dl rosinaid
2 tlkardemoni
½ tlsoola
½ dl maisijahu
4 ½ dlgluteenivaba jahu
2 tlkuivpärmi

Valmista pärmitaigen. Küpseta väiksed kuklid 225o C juures umbes 15 min.

Kiirkuklid

400 ggluteenivaba jahu (nt. laktoosiga Sunnuntai jahu)
400 dlvett / piima
100 gtatrajahu / kanepijahu / amarantijahu
25 gpärmi
 soola
1 spl õli
Soovi korral seemneid, pähkleid.
 
Sega omavahel kuivained. Lahusta pärm vedelikus, lisa õli. Sega jahu vedeliku hulka. Vala taigen (muffini) vormidesse ja aseta külma ahju. Lülita ahi 180o C peale. Hoia uks lahti ja kergita kuklid topeltsuureks. Sulge uks ja küpseta 10 min. kuni tekib kuldne jume. Kuklid on valmis, kui kumisevad põhjale koputades. 

Kerged keeksid

250 g gluteenivaba jahu, nt Mix C
125 gvõid
100 gsuhkrut
2 splvaniljesuhkrut
 muna
½ tlküpsetuspulbrit
125 gpiima
Vahusta või ja suhkur, sega vaniljesuhkur ja munakollased vahuks. Sega küpsetuspulber jahuga ja lisa piim, sega kogu aeg. Lisa vahustatud munavalged. Valmista taignast väiksed pallid ja aseta need pannile küpsetuspaberile. Küpseta ahjus 200o C juures 15 min.

Kaneelikuklid

ca 18 tk

2 ½ dl vett
3tl kuivpärmi või 25 g pärmi
2 ½ dl Sunnuntai gluteenivaba jahu
1dl  suhkrut
 soola
 kardemoni
1 ½ dl maisitärklist
½muna
100g margariini
2 1/2- 3dl Sunnuntai gluteenivaba jahu
ca 40gtoasooja võid/ margariini
 kaneeli
 suhkrut
½ muna
 raesuhkrut

Sulata pärm leige vee hulka. Lisa suhkur, sool, kardemon ning 2 ½ dl jahu. Sega kuni tekib ühtlane mass. Lase kerkida umbes 20 min.

Sulata margariin, jahuta. Lisa eeltaignale, sega. Lisa maisitärklis ning osade kaupa 2 1/2-3dl jahu, kuni tekib parajalt pehme taigen. Rulli kahe küpsetuspaberi vahel taigen 0,5-0,7 cm paksuseks. Määri pealt pehme võiga, raputa peale suhkur ja kaneel ning keera alumise paberi abil taigen rulli.
Lõika terava noaga rulli otsast tükid ning aseta keerud ülespidi plaadile. Määri pealt munaga. Soovi korral kaunista raesuhkruga. Lase kerkida 20 min. Küpseta 200- 225o C juures 10 -15 min. kuni kergelt kuldpruunid.

Kuklid

500 g gluteenivaba jahu, nt Mix B
10 g kuivpärmi või 40 g pärmi
20 gvõid
2munavalget
3 dlleiget vett
Sega jahu,  pärm, või ja munavalged. Lisa vesi ja sõtku taigen ühtlaseks. Tee taignast pallid ja aseta küpsetuspaberile. Tõsta pallid kerkima sooja kohta, kata rätikuga. Küpseta 180o C juures 20 min.

Seesamiseemne kuklid

250 ggluteenivaba jahu, nt Mix B
5 gkuivpärmi või 20 g pärmi
3 spl oliivõli
2 dl leiget vett
 seesamiseemneid
Määrimiseks piima.
 
Sega pärm, jahu, lisa õli ja vesi, sõtku taigen ühtlaseks. Veereta niiskete kätega kuklipallid ja aseta küpsetuspaberile. Tee kukli peale väike lohk ja määri piimaga, puista peale seesamiseemneid. Kata kuklid käterätikuga ja lase kerkida kahekordseks. Küpseta ahjus 180o C juures 20 min.
Seesamiseemnete asemel võib kasutada mooniseemneid.
Linaseemneid ja päevalilleseemneid tuleb leotada pool tundi külmas vees. Seemneid võib segada ka taigna sisse.

Pärmitaignapirukad

2,5 dl vett / piima
350 ggluteenivaba jahu (nt. laktoosiga Sunnuntai jahu)
1  muna
80 g õli / margariin
25 gpärmi 
50 gsuhkrut
4 gsoola
90 gmaisijahu
 ( 1tl guarijahu )
 ( 2 g kardemoni )

Täidis vastavalt soovile: sink, juust,hakkliha, porgand...

Sega kõik kuivained omavahel. Lahusta vedelikus pärm, lisa õli ja muna. Sega taigen. Vajadusel sõtku. Lase 10 min seista. Rulli taigen lahti ning vormi pirukad vastavalt soovile. Aseta küpsetus-paberiga kaetud plaadile  ja määri pealt munaga.  Lase kerkida ca. 30 min kuni kohevad. Küpseta 200o C juures kuldpruuniks ca. 15- 30 min., oleneb piruka suurusest.

Muretaignapirukad

100 gmargariini
3 dlgluteenivaba jahu (nt. laktoosiga Sunnuntai jahu)
1 spllinaseemnejahu
20 g kartulihelbeid
1,5 dl sooja vett

Täidis vastavalt soovile: riisi, liha, kala...

Sulata margariin ja lisa vesi. Lisa kartulihelbed ja linaseemnejahu vedelikule ning lase paisuda 5 min. Lisa jahu ning sega hästi läbi, vajadusel sõtku. Rulli ja vormi pirukad. Määri pealt munaga. Küpseta 200o C juures 15 min.

Kartuli liivataigen

75 g
riisijahu
½ tl
soola
150 g
keedetud kartuleid, purustatud
150 ml
vett + kartulihelbeid, et tekiks pudru
50 g
maisijahu
100 g
võid/ margariini

Mikserda jahud, sool ja kartul.Lisa massile või/margariin, mis on eelnevalt väiksemateks kuubikuteks lõigatud. Vormi taignast kiiresti pall, pane kilesse ning külmuta 30 min. Sõtku taigent kuni muutub pehmeks ja siduvaks. Aseta uuesti 30 min. külmikusse.Seejärel rulli kergelt jahusel laual vajaliku kujuga ja paksusega taignatükiks. Ära lase taignal laua külge jääda, liiguta seda pidevalt laua peal. Lihtsam viis on rullida taignat kahe küpsetuspaberi vahel. Küpseta tühjad korvikesed 220º C juures ca 15-20 min. Soovi korral võib lisada täidise rullitud kartuli liivataignale.


Täidis:
150 g
sinki
180ml / ¾ t
10% hapukoort
3 tk
muna
85 g / 1 t
riivitud juustu
muskaati
musta pipart
soola

Lõika sink ribadeks ja puista koos riivjuustuga üle poolvalmis taigna. Sega omavahel hapukoor ja munad ning maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. Vala vedelik üle singi- juustu. Küpseta 190º C juures ca 30 min, kuni ta on hangunud ja kergelt kuldpruunide servadega.